Uskoro događaj koji slavi inženjerstvo u Crnoj Gori!

Dodajte komentar

U sklopu projekta “Dani inženjera”, koji će trajati od 17. do 23. aprila, realizovaće se naučna konferencija, inženjersko takmičenje i radionice namijenjene studentima! Cilj ovog projekta je da upozna mlade u Crnoj Gori sa prilikama za zapošljavanje, studiranje, pronalazak karijere i da probudi u njima istraživački duh.

Događaj će otvoriti STEMcon (Science, Technology, Engineeringand Mathematics) konferencija. Dvodnevna konferencija okuplja ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji će održati predavanja o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovoj oblasti ili inspirativne priče iz njihovih života. Tokom pomenuta dva dana će se održati više predavanja koja za cilj imaju da inspirišu mlade u Crnoj Gori i da pokažu kakve su prilike za razvoj našeg društva u ovim oblastima. Konferencija će se održati 18. i 19. aprila, dan nakon svečanog otvaranja 17. aprila.

Pored konferencije, organizuje se i EBEC takmičenje za studente, osmu godinu za redom i jedino ove vrste u Crnoj Gori. Studentske ekipe imaju mogućnost takmičenja u dvije kategorije: studija slučaja i timski dizajn. Timski dizajn podrazumijeva pronalazak tehničkog i projektnog rješenja za zadati problem uz određene ograničene resurse, dok studija slučaja obuhvata osmišljavanje idejnog rješenja za zadati problem korporativne ili poslovne prirode.Takmičenje u obije kategorije traje po jedan dan i okuplja do 12 ekipa od 3 do 4 člana. Takmičenje se održava 20. i 21. aprilau zgradi tehničkih fakulteta.

Pobjednici dobijaju besplatno učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Balkan, gdje se takmiče sa najboljim inženjerima iz Mostara, Novog Sada, Niša, Beograda, Skoplja, Maribora i Zagreba, kao i brojne vrijedne nagrade. Pobjednici regionalne runde takmičenja će učestovati u finalnoj koja će ove godine biti organizovana u Torinu.

,,Dane inženjera” će zatvoriti BESTutorial koji ove godine postaje zvanični dio događaja. U slopu ovog segmenta projekta biće organizovane radionice u okviru kojih se organizuju obuke za prijavljene učesnike koje vode eminentni stručnjaci iz datih oblasti.  BESTutorial će se ove godine održati 22. i 23. aprila u Centru kompetencija opštine Podgorica.

Prijave za učešće na takmičenju, konferenciji ili radionicama, kao i više informacija o samom događaju, mogu se pronaći na web stranici www.best.ac.me.

Događaj organizuje BEST (Board of European Students of Technology),apolititična studentska organizacija koja od 1989. obezbjeđuje komunikaciju, kooperaciju i razmjenu evropskih studenata i broji preko 3800 članova u 33 zemlje Evrope u ukupno 95 lokalnih grupa. Misija ove organizacije jeste da uspostavi komunikaciju i saradnju među evropskim studentima, omogući im razmjenu znanja i iskustava, a sve to sa ciljem razvoja njihove globalne misli, upoznavanju drugih kultura, međusobnog razumijevanja i osposobljavanja za dalji rad.

BEST Podgorica je jedna od 96 lokalnih grupa sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore. Više informacija o njihovom radu možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici BEST Podgorica ili web stranici www.best.ac.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *