Naslovne strane dnevnih novina za 25. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Dogovor o korišćenju eura na kraju pregovora

Dogovor o korišćenju zajedničke evropske valute u Crnoj Gori može se očekivati u završnoj fazi pregovora o njenom članstvu u EU, a zavisiće od makroekonomske situacije i zdravljajavnih finansija, smatra slovenački ekonomista Mojmir Mrak. – Jedna značajna specifičnost pregovora Crne Gore o ulasku u EU odnosi se na poglavlje 17 Ekonomska i monetarna unija, a kako će se regulisati ta specifičnost da se Crnoj Gori formalno odobri korišćenje eura u uslovima kada zemlji nije bilo potrebno da ispuni Mastrihtske kriterijume, ne bih htio da spekulišem, rekao je Mrak agenciji Mina-biznis.

Sprovode se reforme, ali ima još posla

Crna Gora je uradila mnogo na poboljšanju poslovnog ambijenta, ali i dalje postoje ozbiljni izazovi koje treba rješavati kako druge zemlje ne bi boljim uslovima preuzele kvalitetne investitore, rečeno je Pobjedi iz Adriatik marinasa, odnosno Porto Montenegra, Crnogorskog Telekoma i Erste banke, koje smo pitali kako su zadovoljni ovdašnjom biznis klimom. Podsjetimo da je Savjet stranih investitotora u Crnoj Gori protekle sedmice izdao Bijelu knjigu i na skali od jedan do deset poslovni ambijent u prošloj godini ocijenili 6,49 a godinu ranije 6,47.

Zaštita životne sredine nije samo promjena zakonodavstva

Očuvanje životne sredine ne svodi se samo na promjene u zakonodavstvu i izgradnju odgovarajuće infrastrukture, već je neophodna informaciono-obrazovna i prosvjetiteljska djelatnost u društvu, ocijenilaje ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori, Meglena Plugčieva. Plugčieva je govorila o iskustvima Bugarske na putu ka Evropskoj uniji, kada je u pitanju očuvanje životne sredine i ocijenila da se očuvanje životne sredine ne svodi samo na promjene u zakonodavstvu i izgradnju odgovarajuće infrastrukture.

Dan

Potreban fleksibilniji Zakon o radu

Neophod nost deregulaci je tržišta rada, fleksibilniji Zakon o radu i preduzimanje mjera na suzbijanju sive ekonomije neke su od preporuka stranih investitora u cilju unapređenja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori. Investitori su u novom, devetom izdanju Bijele knjige, koja je ove sedmice predstavljena u Podgorici, ocijenili da bi Zakon o radu trebalo da bude fleksibilniji. – Naročito bi poslodavac trebalo da ima više fleksibilnosti prilikom raskida ugovora o radu, jer su važeći uslovi za raskid vrlo strogi i nijesu prilagođeni ekonomiji tržišta prenijela je juče agencija Mina biznis da su naveli investitori.

Milo dužan četiri miliona, zaradio samo 1.400 eura

Kompanija Global Montenegro u vlasništvu predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića i njegovog kuma i poslovnog partnera Vuka Rajkovića prijavila je u najnovijem finansijskom izvještaju gubitak od skoro četiri miliona eura, dok je neraspoređena dobit iskazana u iznosu od oko 1.400 eura. Iskaz o finansijskoj poziciji, koji se odnosi na 2018. godinu, firma Global Montenegro predala je u petak, 23. marta, ove godine, a “Dan objavljuje detalje iz tog dokumenta. Dokument je potpisala direktor firme Anđela Kolinović, na koju je Đukanović prenio pravo upravljanja, imajući u vidu da obavlja javnu funkciju.

Preduzetničko-inovacioni sistem Crne Gore

Ministarstvo nauke danas treba da organizuje konferenciju o preduzetničko-inovacionom ekosistemu Crne Gore, na kojoj bi trebalo da se predstave rezultati istoimenog projekta. Iz Ministarstva je juče saopšteno da je projekat pokrenut u junu prošle godine, nakon čega su eksperti Evropske unije (EU) i predstavnici projektnog tima u Crnoj Gori preduzeli intenzivne aktivnosti.

Vijesti

Dnevne novine

ODREDITI MINIMALNU ZARADU

Fleksibilniji Zakon o radu uz novu regulacija tog tržišta, te regulisanje zarada neke su od preporuka Savjeta stranih investitora u 9. izdanju Bijele knjige. U dokumentu u kome su strani investitori dali svoje ocjene lakoće poslovanja u Crnoj Gori, uz porast indeksa na 6,49 u prošloj godini, navodi se da bi Zakon o radu trebalo da bude fleksibilniji za poslodavce, jer su važeći uslovi za raskid ugovora strogi i nijesu prilagođeni ekonomiji tržišta, a sudska praksa naklonjena je zaposlenima. Investitori smatraju i da ne bi trebalo obavezivati poslodavca da plaća naknade za minuli rad obavljen u drugim firmama.

CRNOGORSKA EKONOMIJA ĆE I U 2019. IMATI VISOK RAST

“Crna Gora je u ovu godinu ušla sa pozitivnim, značajnim privrednim zamajcem tako da ćemo u imati nastavak visokog rasta ekonomije. Vjerujem da ćemo imati stopu rasta Bruto društvenog proizvoda približno, ako ne i istovjetnu kao prošle godine”, kaže u intervjuu Dnevnim novinama profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore prof. dr Božo Mihailović.

Prošle godine nelegalno preuzeto 1,95 megavat sati

Projekat daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom, kao i kontinuiran rad na kontroli mjernih mjesta u Regionu 1, koji obuhvata područja Nikšića i Plužina, uticali su na smanjenje gubitaka električne energije. Međutim, procenat gubitaka na tom području i dalje je visok, prije svega zbog neodgovornih pojedinaca koji korišćenjem niza nedozvoljenih sredstava, doprinose tome da kompetna preuzeta električna energija ne bude registrovana preko mjernih uređaja. Borba sa neovlašćenom potrošnjom prioritetan je zadatak Službe za mjerenje Regiona 1.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *