Marković: Zaustavićemo odlazak talenata iz CG

Dodajte komentar

Premijer Duško Marković rekao je da će Crna Gora razvijati ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama, a istovremeno će raditi i na zaustavljanju odlaska talentovanih u druge zemlje.

Marković je to saopštio na konferenciji povodom završetka projekta “Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu u Crnoj Gori”, gdje je istakao da Crna Gora “može da razvija ovu ekonomiju budućnosti”.

“Ne samo da može, već treba i mora da se drži tog puta. Trenutno ovaj segment naše privrede nije na nivou na kojem bismo to željeli, međutim mogućnosti i šanse koji postoje na tržištu su veoma atraktivne za mnoge talentovane preduzetnike i istraživače”, rekao je Marković.

Paralelno sa razvojem, dodao je on, radićemo da zaustavimo odlazak talenata u druge zemlje, iz kojih je poslovanje na međunarodnom planu lakše.

Inovativni i mladi preduzetnici, posebno u oblasti informacionih tehnologija, kao i stariji, iskusniji inovatori i istraživači – već traže bolje uslove za realizaciju svojih ideja u Crnoj Gori: “Sa ovog događaja poručujem da ćemo ih obezbijediti, kako bismo dobili novu vitalnu energiju za našu privredu”.

Podsjetivši na podatke Monstata o rastu ekonomije od 4,9 odsto za prošlu godinu, te ukazavši na porast proizvodnje u većem broju privrednih djelatnosti uz povećanje izvoza, premijer je kazao da imamo realne osnove za optimizam.

On je istakao da je jedan od prioriteta Vlade unapređenje poslovnog ambijenta za rast i širenje biznisa zasnovanog na znanju, a uz pomoć naših partnera iz EU.

“Vlada je napravila precizan plan. Usvojili smo Program podsticanja inovativnih startapova, koji se uveliko oslanja na projekat koji nas je danas ovdje okupio. Radićemo na kreiranju konkretnih povoljnih zakonodavnih uslova – kao što su poreske olakšice, kraće administrativne procedure i bolja zaštita intelektualne svojine; kao i na kreiranju novih finansijskih instrumenata koji će usmjeravati djelatnost biznisa ka perspektivnim inovacijama i onima koje pomažu u rješavanju naših lokalnih problema i izazova”, rekao je predsjednik Vlade.

On je dodao da je neophodno raditi i na mijenjanju kulture rada koja mora biti ojačana na svaki način – kroz neformalno obrazovanje, medije, pa i preduzetnički pristup same administracije, državne i lokalne.

“Od početka godine sprovodimo Program koji smo usvojili – uskoro će uz podršku Svjetske banke biti angažovani stručnjaci koji će raditi na izradi novog, modernog zakonodavnog okvira za podsticanje inovativnih biznisa putem fiskalnih i drugih mjera. Najvažnije, osnovali smo centralnu instituciju našeg ekosistema – Naučno-tehnološki park Crne Gore”, kazao je premijer Marković.

U ovom poslu, istakao je on, ključna su partnerstva i precizirao da smo ih uspostavili na nacionalnom planu, što pokazuje i današnji događaj. Primjeri biznisa i kvalitetnih primijenjenih istraživačkih projekata treba da postanu vidljivi uzori i za druge tokove naše ekonomije.

„”vu tranziciju nije lako ostvariti – nekim zapadnim zemljama za to je trebalo više od 20 godina. Mi možemo koristiti njihova znanja i iskustva – kako bi naša tranzicija bila što brža i uspješnija”, rekao je Marković.

On je podsjetio da Crna Gora predvodi i veliku regionalnu inicijativu, uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, koji će sam po sebi biti jedan snažan motor unapređenja tehnološkog ambijenta u našem regionu.

„Vidjeli smo da se ova inicijativa našla i u preporukama EU eksperata koji su danas ovdje, s predlogom da Crna Gora razvije makar još jednu sličnu krupnu inicijativu na nacionalnom planu, što je zadatak za promišljanje svih nas”, rekao je premijer Marković.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *