Trump prijeti BMW-u i Mercedesu

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je evropske prodavce automobila, sugerišući mogućnost nametanja carinskih tarifa kompanijama kao što su BMW i Mercedes ukoliko ne izgrade nove fabrike na tlu SAD-a.

U intervjuu za Fox Business Network, Trump je kazao kako je odbio predloge iz Brisela da automobilske carine između EU i SAD-a budu jednake nuli.

“Oni imaju BMW, imaju Mercedes, imaju mnogo dobrih automobila koji dolaze ovamo. Želim da se takvi automobili prave ovdje”, rekao je predsjednik SAD-a.

Trumpovi komentari dolaze mjesec dana nakon što je tamošnje ministarstvo ekonomije sačinilo izvještaj o učinku uvoza automobila na nacionalnu sigurnost. Iako izvještaj nije objalodanjen, postoje indicije da uvoz automobila iz trećih zemalja pogoršava trgovinski deficit.

Trump ima rok do sredine maja  da donese bilo kakvu odluku vezanu za izvještaj. Ono što može učiniti jest podići tarife na 25 posto na sve automobile ili na samo specifične automobilske dijelove.

“Chevrolet nikada neće biti prihvaćen u Evropi kao što je Mercedes ovdje. To nije dobar dogovor”, zaključio je Trump.

Ideja podizanja carina na automobile iz Evropske unije naišla je na neodobravanje članova Kongresa iz obje stranke, kao i neodobravanje pojedinih predstavnika Bijele kuće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *