Crnogorci najviše investirali u Kipar

Dodajte komentar

Građani Crne Gore u prošloj godini su najviše investirali u Kipar 43,8 miliona eura, saopšteno je iz Centralne banke. Podsjetimo da se iz Crne Gore u prošloj godini kroz investicije odlilo čak 515 miliona eura. Od toga su ulaganja rezidenata u inostranstvo bila 110,4 miliona.

Pored Kipra omiljene destinacije su Slovenija, Holandija i Srbija.

“Rezidenti Crne Gore su najviše investirali u Kipar 48,3 miliona eura, Sloveniju 15,1 milion, Holandiju 13,3 miliona i Srbiju 12,2 miliona eura”, kazali su iz CBCG ne ulazeći u detalje.

Iz CBCG su pojasnili da se u strukturi odliva najveći dio odnosi na interkompanijski dug 65,7 miliona eura, investicije u banke i preduzeća 28,1 milion eura i ulaganja u nekretnine 16,6 miliona eura. Podaci Centralne banke pokazuju da su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 405,1 milion. Pitanje, kojim nerezidentima i pojedinačno najvećim iznosima se radi, ostalo je bez odgovora zbog zakonske barijere.

“Shodno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, podaci o pojedinačnim investicijama smatraju se individualnim podacima koji su strogo povjerljivi i iz tog razloga nijesu dostupni javnosti”, pojasnili su iz CBCG.

Podsjetimo da je, takođe, prema preliminarnim podacima, u 2018. neto priliv stranih direktnih investicija iznosio 327,6 miliona eura, što je 32,4 odsto manje u poređenju sa prethodnom godinom.

Iz Centralne banke su kazali da i to ima veze sa odlivom, odnosno povlačenjem.

“Ovakvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja jedne velike kompanije u poređenju sa 2017. godinom”, objasnili su iz CBCG i dodali da su i pored toga zadovoljni prilivom stranih investicija jer su iznosile “visokih 7,1 odsto BDP-a.

Iz Centralne banke nijesu naveli koja velika kompanija je povukla vlasnički udio jer ih u tome takođe sprečava zakon. Podsjetimo da je italijanskoj kompaniji A2A za povlačenje iz EPCG Vlada polovinom maja prošle godine platila 69 miliona eura, a u septembru iste godine EPCG je od Itaslijana otkupila 13 miliona akcija za 51,6 miliona eura.

Kako je Pobjeda već objavila strani investitori iz više od 60 zemalja u prošloj godini su uložili u Crnu Goru.

Na prvom mjestu po ulaganjima je, kako smo već objavili, pozivajući se na podatke Centralne banke, Azerbejdžan ali nijesu naveli cifru jer se radi samo o jednoj kompaniji pa bi otkrivanje detalja zadiralo u prostor poslovne tajne. Podsjetimo da je investicija iz ove zemlje Portonovi Azmont u Kumboru u koji je od početka gradnje do sada, po saopštenjima kompanije sa kraja prošle godine, uloženo 350 miliona eura.

“Na drugom mjestu po neto prilivu investicija je Mađarska sa 57,8 miliona eura, na trećem Ruska Federacija sa 52,5 miliona. Potom slijede Turska sa 51,1 milion, Velika Britanija sa 39,6 miliona eura…”, kazali su iz Centralne banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *