Zašto će izgradnja autoputa kasniti minimum godinu dana

Dodajte komentar

Premijer Duško Marković nije iznenadio crnogorsku javnost kada je predsjedniku CRBC-a, Duu Feiju, direktno saopštio da očekuje da sljedeće godine prođe autoputem, “jer ga je dosta gledao iz helikoptera”.

U otvorenom razgovoru, 8. marta, konstatovano je da radovi “dobro napreduju te da nema nikakvih dilema da će prva dionica najvećeg infrastrukturnog projekta u novijoj istoriji Crne Gore biti završena do sredine naredne godine”.

Ugovorni rok ističe 11. maja

Ugovorom koji je crnogorska Vlada potpisala sa CRBC-om, kada je predsjednik kineske kompanije bio Lu Šan, predviđeno je da autoput bude završen za 48 mjeseci počevši od 11. maja 2015. godine.

Što znači da će izgradnja autoputa kasniti minimum godinu dana – u najboljem slučaju (!)

Kao glavni razlozi za  probijanje roka u javnosti se moglo čuti dva: zaboravljena petlja Smokovac ali i neblagovremeno pokrenuta procedura za komunalno opremanje i elektrifikaciju autoputa. U međuvremenu, dogovoreno je da zaboravljenu petlju grade Kinezi, a da Monteput elektrificira autoput, što će, prema medijskim navodima, koštati dodatnih 134 miliona eura.

Iz Vlade, ali iz CRBC-a je objašnjavano da je probijanje rokova, ali i dodatna ulaganja, za ovako gigantske i izuzetno tehnički složene i zahtjevne projekte – uobičajena stvar.

No, osim ova dva nesporna, glavni razlog za značajno probijanje roka je, kao što je već objavila Analitika, katastrofalno loša graditeljska 2016. godina i početno nesnalaženje Kineza, koje doduše nijesu ubrzali nadležni iz Vlade, a trebali su.

Graditeljski loša 2016. godina

Krajem kritične 2016. godine, obim stvarno izvedenih radova na građevinskih 19 podsekcija prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo je iznosio svega 9,29 miliona eura (!)

Pri tom, ako se zna da je  kineskoj kompaniji CRBC i njenim podizvođačima, ukupno tada bilo isplaćeno 171,2 miliona eura, onda je jasno da je, uz projektovanje petlje Smokovac, bilo prijeko potrebno drastično ubrzanje radova na gradilištima.

Tako se i desilo. Zahvaljujući vrijednim domaćim i kineskim neimarima radovi su drastično ubrzani u posljednjih dvije godine, ali se graditeljski loša 2016. godina nije mogla nadoknaditi.

Lanjski obim radova 188 miliona eura

Prošla godina se mogla svrstati u graditeljski jako dobru. Prema Izvještaju o radu Ministarstva saobraćaja i pomorstva za autoput je, tokom prošle godine, ukupno utrošeno 188,18 miliona eura, zaključno sa radovima izvedenih do kraja novembra.

“Zakonom o budžetu Crne Gore za 2018. godinu bio opredijeljen ukupan iznos od 199,27 miliona eura, što upućuje na zaključak da je realizovano 94,44% od planiranog budžeta za realizaciju prioritetne dionice”, navodi se u Izvještaju Ministarstva saobraćaja koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Kinezi prepustili čak 36,6 odsto domaćim podizvođačima

Izgradnja autoputa, koji je tehnički najzahtjevniji u Evropi, pokazala je da Crna Gora ima respektabilne domaće građevinske kompanije.

Kvalitet radova su prepoznali Kinezi, pa su domaćim podizvođačima dali 20 odsto više poslova nego što je predviđeno ugovorom.

“Na bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora, prema preliminarnim podacima Izvođača radova, domaćim podizvođačima je do kraja 2018. godine povjerena realizacija čak 36,28% ugovorene vrijednosti radova”, konstatuje se u Izvještaju Ministarstvo saobraćaja.

Podsjetimo, prema slovu ugovora domaćim podizvođačima je trebalo pripasti 30 odsto radova od 809,5 miliona eura koliko je prvobitno bila planirana vrijednost izgradnje ovog složenog projekata.

Koliko je složen projekat svjedoči podatak: na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo dugoj 41 km, zbog konfiguracije terena postoji 20 mostova ukupne dužine oko 6,09 km, 16 dvocjevnih tunela ukupne dužine 17,74 km, a otvorena trasa je projektovana na dužini od oko 17,17 km.

Koliko će koštati kašnjnjenje

U Vladi se ne slažu sa medijskim ocjenama da će autoput koštati 134 miliona eura više.

Predstavnik Ministarstva saobraćaja Miroslav Mašić gostujući u emisiji „Zumiranje“ TVCG, kazao je da  će izgradnja prioritetne dionice autoputa Smokovac- Mateševo, koštati 890 miliona eura,a ne preko milijardu eura kako se spočitava u javnosti.

„Naša procjena je da će ti naknadni radovi biti izvedeni u okviru ove sume od 10 odsto od ukupno ugovorene, znači u vrijednosti od 80 miliona. Ako to budemo tako posmatrali ukupna cijena izgradnje dionice autoputa biće 890 miliona eura, dakle daleko manje od 1,3 milijarde o čemu se piše ovih dana“, saopštio je Mašić.

Šta dalje

Prioritena dionica autuputa se gradila na osnovu međudržavnog sporazuma, ali će se ostale dionice,  dijelom i zbog pritiska Brisela, graditi po metodi privatno-javnog partnerstva.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je prema Investicionom okviru za Zapadni Balkan, u novembru 2018. godine, apliciralo i za dodjeljivanje 54,6 miliona eura za kofinansiranje izgradnje dionice Mateševo-Andrijevica, što predstavlja 20% od procijenjenog kapitalnog izdatka za izgradnju ove dionice od 273 miliona eura.

„Svi zainteresovani subjekti su javno pozvani da ispolje svoje interesovanje i predlože svoje uslove i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na principima privatno-javnog partnerstva, na bazi najbolje međunarodne prakse, i uz poštovanje principa jednakog tretmana, slobodne konkurencije i nediskriminacije“, piše u Izvještaju.

CRBC gradi put od Preljina prema Crnoj Gori

Impuls izgradnji autoputa dodatno će dati podatak da će CRBC, shodno dogovoru sa državom Srbijom, graditi autoput od Preljina prema Crnoj Gori, kako bi se u krajnjem u Boljarima spojio sa crnogorskim autoputem.

Mahom zbog autoputa, crnogorski dug će na kraju ove godine dostići 70 odsto BDP-a, pa su mnogi analitičari sumnjali u opravdanost izgradnje ovog infrastrukturnog projekta.

CRBC će na taj način, izbiti glavni argument kritičarima crnogorskog autoputa da ide „ iz nigdje u ništa“.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *