Xi Jinping stiže u posjetu Evropi zabrinutoj zbog jačanja kineskog uticaja

Dodajte komentar

Kineski predsjednik Xi Jinping putuje u četvrtak u posjet Evropi, u trenutku kada je ona podijeljena u odnosu na stav prema kineskom divu Huaweiju i kineskom projektu novog Puta svile.

Kineski predsjednik počeće šestodnevnu turneju, koja će trajati od 21. do 26. marta, posjetom Italiji nakon čega će posjetiti Monako te Francusku, gdje će u nedjelju na Azurnoj obali večerati i s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Evropska unija objavila je prije nedjelju dana plan za “uravnoteženje odnosa” s Kinom, opisujući je kao “suparnika” iako je njen prvi trgovinski partner.

S tim u vezi, odluka Italije da tokom Xijeve posjete potpiše sporazum o podršci kineskom projektu novog Puta svile izazvala je zabrinutost njenih zapadnih saveznika koji upozoravaju da Kina time želi proširiti svoj politički uticaj.

“Saradnja s Kinom na tom projektu izbor je čisto ekonomske i trgovinske prirode, u skladu s našom pozicijom u Sjevernoatlantskom savezu i Evropskoj uniji”, poručio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Peking želi da ulaže u italijanske luke u Trstu i Genovi, rekao je Giuliano Noci, stručnjak za Kinu sa Milanskog politehničkog univerziteta.

Naglasio je ipak da luke moraju ostati italijanske, pozivajući italijansku vladu da ne dopusti da se ponovi primjer grčke luke Pirej koju je 2016. kupio kineski div u pomorskom prevozu Cosco.

Washington takođe vrši velik pritisak na evropske saveznike da ne koriste opremu kineskog diva Huaweija za razvoj mobilnih mreža pete generacije (5G). SAD i Australija zalupili su mu vrata, no evropske države još nisu donijele konačnu odluku.

Italijanska vlada je podijeljena s tim u vezi. Kada je riječ o Francuskoj, dva telekom operatera koriste opremu Huaweija za mreže 4G i testiraju opremu za 5G. Konačnu odluku Pariz ipak još nije donio.

Monako je 2018. potpisao sporazum s kineskom grupom da postane prva zemlja potpuno pokrivena 5G mrežom, po saopštenju Monaco Telecoma.

Tokom posjeta Monaku Xi će se sastati s princem Albertom II. To će biti prva zvanična posjeta jednog kineskog predsjednika toj zemlji.

Francois Godement, savjetnik za Aziju s Instituta Montaigne u Parizu, tumači Xijevu posjetu Monaku kao želju Kine da razvija bilateralne odnose i s najmanjima, a Monako je osim toga Kini zanimljiv i kao finansijski centar te turistička destinacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *