Predstavljena Bijela knjiga Savjeta stranih investitora CG

Dodajte komentar

Savjet stranih investitora Crne Gore (SSICG) je na današnjoj konferenciji za medije predstavio deveto izdanje Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori 2018. Ova publikacija je ključni dokument Savjeta, u kojem strani investitori na osnovu svoje percepcije sagledavaju poslovni ambijent i ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.

U promociji novog izdanja Bijele knjige učestvovali su predsjednik Savjeta i predsjednik Odbora direktora SSICG Kristof Šoen (Christoph Schoen, izvršni direktor Addiko banke), član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor CKB banke Pal Kovacs, član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor Saga Montenegro Ivan Bojanović i izvršni direktor SSICG Ivan Radulović.

U razgovoru je rečeno da je 2018. godinu obilježio period stabilnosti “sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja“, što daje razlog za optimizam kada je riječ o unaprjeđenju ekonomskih uslova i biznis klime, ali i na neophodnost sprovođenja ozbiljnih reformskih procesa u okviru analiziranih sektora, u cilju daljeg unapređenja poslovnog ambijenta, privlačenja stranih investicija i krajnjem povećanja ekonomskog standarda svih građana Crne Gore.

U Bijeloj knjizi je objavljen i SSICG Indeks, koji ocjenjuje lakoću poslovanja u Crnoj Gori koja se bazira na iskustvu članova Savjeta. Indeks za 2018. godinu iznosi – 6.49, na skali od 1 do 10 (1 najslabiji rezultat). Prilikom ocjenjivanja privrednih sektora, naši članovi su analizirali koliko opšte poslovno i regulatorno okruženje čini njihove dnevne operacije lakim ili komplikovanim, a uzimajući u obzir i ostale faktore poput administracije, zakonodavnog okvira i domena poslovne infrastrukture.

Ocjena za 2018. godinu pokazuje stabilnost u poređenju sa 2017. godinom kada je indeks iznosio 6.47 i bio najviši od kada se radi ova vrsta istraživanja.

Naši članovi ocijenili su sektore telekomunikacija/ICT, bankarstva/finansija, turizma, proizvodnje/energetike, trgovine/maloprodaje i transporta/logistike.

Najbolji rezultati su, kao i prethodne godine, evidentni u sektorima telekomunikacija/ICT, turizma, bankarstva/finansija (koji se kreću od 6.78 do 6.82), a najlošije ocjene date su sektorima proizvodnje/energetike, trgovine/maloprodaje i transporta/logistike (koji se kreću od 5.86 do 6.55).

Važno je uočiti i da su upravo sektori koji su najbolje ocijenjeni zabilježili pad u 2018. godini, dok je zahvaljujući rastu ocjena u sektorima koji se godinama nisko rangiraju (proizvodnja/energetika, transport/logistika), zabilježen i minimalan ukupan rast MFIC indeksa za 2018. godinu.

Pored oblasti koje članovi tradicionalno ocjenjuju od 2011. godine, tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje, korporativno upravljanje i vladavinu prava, tokom prezentacije je navedeno da deveto izdanje Bijele knjige obuhvata i nekoliko kategorija, odnosno oblasti na koje državne institucije treba da obrate pažnju u cilju eliminisanja potencijalnih barijera u poslovanju: sivo tržište i inspekcije, propisi o javno privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga, propisi o zaštiti ličnih podataka, ljudski kapital. Ocjene za navedene kategorije su relativno niske i rezultati ukazuju na potrebu da svih 6 kategorija treba da se nađe pri vrhu prioriteta Vlade Crne Gore za naredni period, kao i da je neophodno sprovoditi reformske procese prema najboljim međunarodnim standardima i praksama. S druge strane, dobijene ocjene pokazuju da će ove kategorije biti prioritetne za Savjet i u narednom periodu uz spremonst za davanje podrške članova Savjeta njihovom razvoju i reformskom procesu.

“Savjet stranih investitora će nastaviti da prati aktivnosti vladinih tijela u nastojanju da mjere čija je predviđena implementacija obuhvate i preporuke koje članovi Savjeta upućuju. Navedeno prije svega sa ciljem kreiranja uslova poslovanja u zemlji na nivou koji imaju investitori i u matičnim zemljama razvijenih ekonomija. U tom dijelu je od posebne važnosti nastaviti sa mjerama u dijelu vladavine prava i efikasnosti pravne zaštite, unaprjeđenja ekonomskih uslova i biznis klime, unaprjeđenje infrastrukture i realizacija novih infrastrukturnih projekata, održavanja stabilnsoti uz očuvanje povjerenja u finansijskom sektoru”, navodi se u saopštenju SSICG.

Objavljivanjem devetog izdanja Bijele knjige SSICG obilježava desetu godinu postojanja i rada, kao nevladina i neprofitna organizacija, koja zastupa i izražava stavove svojih članova radi promocije zajedničkih interesa i stimulisanja direktnih stranih investicija, kao i unapređenja komunikacije i saradnje sa zvaničnih organima u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *