Naslovne strane dnevnih novina za 20. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Marković donio odluku o raspodjeli 3,3 miliona radnicima

Konačno bi trebalo se steknu uslovi za realizaciju ugovora o kupovini zemljišta bivše fabrike ,,Radoje Dakić za koju je Uprava za imovinu u julu prošle godine ponudila 3,29 miliona eura, nakon što su stečajnoj upravi pristigle ponude za kupovinu hala koje su bila smetnja za parcelizaciju zemljišta.

Prodaju placeve i novac primaju na ruke

Dio zemljišta na Zanjicu, koje je Vektra Boka prodala u oktobru prošle godine preduzeću MARCCA za 1,44 miliona eura, je u državnom vlasništvu, tvrdi Ranko Martinović, izvršni direktor NVO Udruženje za implementaciju prava. Prije četiri dana radnicima Vektra Boke su isplaćene plate za decembar, januar i februar i prva rata za doprinose od 230.000 eura.

Povećan rizik od udesa i odšteta

Novi projekti Luke Kotor drastično smanjuju manevarski prostor u akvatorijumu, čime se povećava rizik od pomorskih udesa, konstatovali su iz upravnog odbora Udruženja pomorskih kapetana. Radi se o postavljanju samostalnog odbojnika za privez kruzera ,,Pilon u nastavku Luke, odnosno pravljenja noseće konstrukcije za bitvu za privez brodskih konopa, kao i postavljanja dvije bove za privez broda na sidrištu br.1 ispod Pomorskog fakulteta.

Dan

Nova M ukinula pravo emitovanja

Televizija Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je Crnogorskom telekomu i M:telu da uk lone taj kanal sa svojih platformi. Kako je saopšteno iz te dvije kompanije, uprkos naporima tih kompanija da zaštite interese svojih korisnika, dogovor sa tom televizisjkom kućom nije bilo moguće postići zbog nerealnih i neodrživih zahtjeva vezanih za uslove emitovanja.

Prijavio direktora Poreske uprave

Nakon što direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša nije prihvatio predlog predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića da se kroz naplatu dugovanja za koncesije na pljevaljske šume od “Vektre Jakić” plati dug Opštine prema državnom budžetu, Đačić je protiv Mugoše podnio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na čijem je čelu Milivoje Katnić, krivičnu prijavu za nesavjestan rad.

Suzbiti sivu ekonomiju

Domaće proizvode trebalo bi što više koristiti u ponudi turističkog i sektora trgovine, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je u Mojkovcu organizovala Montenegro biznis alijansa (MBA). Na okruglom stolu, koji je MBA organizovala šesti putu sjevernim opštinama, saopšteno je da domaća zdrava hrana treba da bude nosilac ponude tih sektora. Istaknut je značaj formiranja otkupnih centara, kao i neophodnost kontinuiranih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije piše u saopštenju MBA.

Dnevne novine

Kroz IPARD like 14 firmi investiralo 1,25 miliona

Ukupno 14 preduzeća iz Podgorice, Zete i Golubovaca investiralo je kroz IPARD like program više od 1,25 miliona eura, saopšteno je tokom drugog dana radne posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića i šefa Delegacije EU Aivo Orava poljoprivrednicima. Simović je ukazao da je prije ulaganja u tim preduzećima radilo 59 ljudi, dok je sa njima bilo direktno povezano 2.058 kooperanata.

Građani na gubitku

Građani Crne Gore, zbog nemogućnosti primanja novca putem Paypal-a, imaju manju šansu da zarade na poslovima na internetu, ocijenjeno je na panelu u Podgorici. Učesnici su, kako je saopšteno iz Lučinog Instituta za međunarodnu ekonomiju, istakli da je Crnoj Gori za sada omogućena samo funkcija plaćanja preko Paypal-a, globalno prihvaćenog i jednog od najsigurnijih sistema slanja i primanja novca putem interneta.

Prilika za firme da dobiju milion eura

Crnogorska preduzeća imaće ove godine priliku da kroz javne pozive Ministarstva ekonomije dobiju bespovratnu finansijsku pomoć države od najmanje 1,3 miliona eura kroz Program za unapređenje konkurentnosti privrede. Ministarstvo je objedinilo dosadašnje podrške razvoju preduzetništva i biznis sektora u jedinstveni program sa ciljem razvoja kompanija i povećanja njihove konkurentnosti, čime treba da se stvori snažna i izvozno orijentisana privreda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *