Marković: Država zbog auto-puta neće biti oštećena ni cent

Dodajte komentar

Navode da će Crna Gora biti oštećena za 134 miliona eura zbog propusta demantuju brojne činjenice, nećemo platiti nijedan euro više od ugovorom predviđene sume, niti će država biti oštećena za ijedan cent, poručio je danas premijer Duško Marković na premijerskom satu.

Markovića je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao kada će biti završena prioritetna dionica auto-puta Bar Boljare i da li je tačno da će država biti oštećena za 134 miliona eura zbog propusta do kojih je došlo prilikom priprema za gradnju auto-puta.

Marković je kazao da je izgradnja auto-puta najzahtjevniji projekat koji se trenutno realizuje u našoj zemlji i najsloženiji projekat koji se ikada izvodio na ovim prostorima i to ne samo u građevinskom smislu.

“Od auto-puta se s pravom očekuje da postane zamajac ekonomije, da generiše dodatni potencijal naše privrede, da osigura razvojnu perspektivu kroz otvaranje novih radnih mjesta, ali i da obezbijedi osudni doprinos za ravnomjerniji regionalni razvoj”, poručio je prvi čovjek Vlade.

Prema njegovim riječima, navode da će država biti oštećena demantuju brojne činjenice. Ugovor o projektovanju prioritetne dionice je, kako je istakao, zaključen na temelju idejnog projekta, a ne idejnog rješenja.

“U idejnom projektu definisan je početak dionice Smokovac-Mateševo, od stacionaže 0, koja se nalazi nakon buduće petlje Smokovac, gledano iz pravca Podgorice. Ugovorom je jasno definisana obaveza izvođača radova da uradi glavni projekat, izgradi, nabavi i ugradi opremu i instalacije za dionicu Smokovac-Mateševo, u dužini od 41 kilometar, počevši od stacionaže 0. Sve navedeno za cijenu od 809,5 miliona eura. Ugovorom je određeno i da se ugovorena cijena može korigovati do 10 odsto u slučaju potrebe za izvođenje naknadnih i nepredviđenih radova”, naveo je Marković.

Kako je kazao, suma od 10 odsto je 81 milion eura i predstavlja sredstva iz kojih će se isplatiti izgradnja prve faze radova na Smokovcu, izgradnja sistema za vodosnabdijevanje lokalnog stanovništva i izgradnja sistema za napajanje strujom.

“Niti je taj trošak 134 miliona, niti ćemo platiti ijedan euro preko ugovorom predviđene sume, niti će država biti oštećena za ijedan cent”, jasan je Marković.

On je naglasio da se ne može govoriti o zaboravljenim radovima.

“Petlja Smokovac nije zaboravljena, već je ona, shodno detaljnom prostornom planu auto-puta Bar-Boljare, sastavni dio jedne od sljedećih dionica auto-puta i to dionice Smokovac-Farmaci”, istakao je premijer, objasnivši da petlja postoji onamo gdje treba povezati dvije dionice ili dva auto-puta, a u ovom slučaju ona će se graditi onda kada auto-put nastavi da se razvija ka Baru.

Danas su, kazao je, prvi kilometri auto-puta već formirani na terenu, po njima se prolazi, mostovi povezuju klisure, a probijeni tuneli su planine i brda pretvorili u cestu, a već naredne godine, zaključio je Marković, biće pušten u saobraćaj auto-put do Mateševa.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *