Gradonačelnik Pljevlja podnio krivičnu prijavu protiv direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše.

Dodajte komentar

Predsjednik Opštine Pljevlja, Mirko Đačić, podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu za nesavjestan rad protiv direktora Poreske uprave (PU) Miomira M. Mugoše. Đačić je, kako piše Dan, krivičnu prijavu podnio nakon što Mugoša nije prihvatio njegov predlog da se kroz naplatu dugovanja za koncesije na pljevaljske šume od kompanije Vektra Jakić plati dug Opštine prema državnom budžetu.

Prema pouzdanim saznanjima, Đačić je optužio Mugošu da je krivac za to što Vektra Jakić nije platila koncesije državi u iznosu od nekoliko miliona EUR, od čega 70 odsto novca sleduje Opštinu Pljevlja.

Đačić je u nekoliko navrata saopštavao da PU treba da naplati višemilionska potraživanja od Vektre Jakić na ime koncesija za posječenu šumu, jer bi na taj način pljevaljska lokalna uprava došla do novca i bila bi u prilici da plati dug za poreze i doprinose koje duguje državi.

Đačić je tokom prošle i početkom ove godine tvrdio da se pitanje duga Vektre Jakić i pitanje duga pljevaljske Opštine prema državi može riješiti u trouglu između te kompanije, pljevaljske opštinske uprave i Vlade.

S druge strane, Mugoša je početkom januara najavio da će blokirati račun pljevaljske lokalne uprave, jer prilikom isplate zarada zaposlenima ne plaća doprinose za koje duguje milionske iznose.

Nakon što je 1. februara lokalna vlast na čelu sa Đačićem isplatila januarsku platu bez doprinosa, Mugoša je najavio da će 14. februara blokirati račun pljevaljske opštine i da će blokada trajati dok se ne naplate 103 hiljade EUR, koliko iznose porezi i doprinosi na januarsku zaradu.

Mugoša je odlučio da blokira račun Opštine 14. februara, jer se svakog 15. u mjesecu na opštinski račun slije oko 240 hiljada EUR iz Egalizacionog fonda.

Međutim, iako su u lokalnoj upravi shvatili da će Mugoša naplatiti poreze i doprinose tako što će blokirati račun, lokalna vlast je i 28. februara isplatila neto zarade.

Mugoša nije čekao 14. mart da blokira opštinski račun već je to uradio odmah početkom marta, pa je tako račun bio blokiran 8. marta.

PU je početkom marta oko 960 hiljada EUR duga Vektre Jakić naplatila od dužnika te kompanije, a pritom je najavljeno i da će naplatiti još oko 600 hiljada EUR.

Na taj način PU je zaobišla pljevaljsku Opštinu, koja račun Vektre Jakić drži u blokadi od aprila 2016. godine i koja po osnovu poreza na nepokretnosti potražuje 1,7 miliona EUR.

Foto: PV Portal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *