Evropsko tržište kanabisa će vrijedjeti preko 120 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropsko tržište kanabisa do 2028. biće vrijedno preko 120 milijardi eura, predviđaju analitičari, što je duplo više od Appleovih lanjskih prihoda u Evropi.

Kako piše “The Guardian”, svijet svjedoči rođenju industrije vrijedne između 500 milijardi i bilion (eng. trillion) dolara. Iako se te brojke mogu činiti previsoke da bi bile istinite, činjenica je da je marihuana završila godinu kao jedna od najperspektivnijih investicija.

Stoga ne čudi da desetak kompanija već imaju tržišnu vrijednost veću od milijardu dolara.

Najveća od njih, kanadski “Canopy Growth”, najavila je partnerstvo s kraljicom domaćinstva i milionerkom Martom Stjuart koja će promovisati CBD, sastojak kanabisa.

Time je Stjuartova postala dio grupe kojoj pripada i hip hop zvijezda Snoop Dog.

On, pak, promovira “Canopyjevu” zamjenu za marihuanu, tzv. “Tweed”. Proizvođač Marlboro cigareta Altria za 45 odsto udjela u kompaniji “Cronos” platio je 1,8 milijardi dolara, a vlasnik Budweisera, ABInBev, uložio je 50 miliona dolara u zajednički poduhvat s kanabis kompanijom Tilray s kojom namjerava razviti pića s marihuanom.

Rast industrije je, smatraju stručnjaci, posljedica veoma jednostavne ekonomije – puno je veća potražnja za kanabisom i proizvodima čiji je on sastojak, nego što je ponuda.

“Crno tržište kanabisa ne može ući na legalno tržište. Medicinski kanabis praćen je od samog početka, odnosno od sadnje do prodaje i regulacija je veoma stroga. Ako ću ubrati biljku, regulator doslovno mora doći i gledati me kako ju režem”, objasnila je Aleksandra Čong, izvršni direktor “Jacane”, kompanije koja se bavi uzgojem medicinskog kanabisa.

Ali, upravo zbog tako stroge kontrole ponuda toliko zaostaje za potražnjom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *