Da li u Facebooku ima stranih špijuna?

Dodajte komentar

Iako tvrde kako dosad nisu otkrili strane špijune u svojim redovima, u najvećoj društvenoj mreži svijeta aktivno se pripremaju za takav scenario i imaju planove kako bi smanjili rizik ako nešto pođe po zlu.

U razgovoru za Business Insider Nick Lovrien, Facebookov šef osiguranja, rekao je kako štite svoje intelektualno vlasništvo na različite načine, u rasponu od zaklanjanja ekrana na računarima kako neko slučajno ne bi razotkrio tajne dok radi tokom, recimo, putovanja avionom do brisanja sadržaja ispisanog na pločama tokom poslovnih sastanaka.

Takođe su postavili i sigurnosne sisteme osmišljene kako bi otkrili osobe koje pokušavaju da dođu do podataka i informacija kojima inače ne mogu i ne smiju pristupiti.

Rizik infiltracije stranih špijuna nije tek puka teorija. Na primjer, u zadnjih šest mjeseci dva su Appleova radnika kineskog porijekla, zaposlena na projektu električnog automobila kojeg kompanija drži u strogoj tajnosti, optužena za krađu poslovnih tajni.

S druge strane, vlada Sjedinjenih Država optužila je kineski Huawei, navodno usko povezan s kineskim vlastima, kako nudi bonuse zaposlenima za krađu povjerljivih informacija iz drugih kompanija.

Facebook nije izuzetak među velikim tehnološkim kompanijama, ali se od većine drugih razlikuje po tome što mora voditi računa o sigurnosti platforme i o sigurnosti svojih kancelarija i poslovnih prostora u kojima radi njihovih 80 hiljada zaposlenih i saradnika širom svijeta, prenosi Tportal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *