Prenijeta koncesija za brodogradilišnu luku na “Montenegro Yaht Services”

Dodajte komentar

Istovremeno sa početkom izvoza grita iz bivšeg Brodogradilišta i tivatskog Arsenala, stiže vijest da će sveobuhvatne usluge održavanja, popravke i konverzije za jahte i superjahte za različite tržišne segmente, u brodogradilišnoj luci u Bijeloj, nuditi novoosnovana kompanija „Montenegro Yacht Services” doo Tivat (konzorcijum).

Zajednički strateški cilj u osnovi ovog projekta je stvaranje nove održive i profitabilne djelatnosti sa potencijalom za budućnost, u okviru čiste i održive industrije, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Usvojena je Informacija o ustupanju Ugovora o koncesiji između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Adriatic Marinas d.o.o. i B.V. Holding Maatschappij Damen privrednom društvu “Montenegro Yacht Services” doo Tivat, kao i Sporazum o ustupanju Ugovora.

– Imajući u vidu da, po zakonu, koncesionu djelatnost može obavljati samo privredno društvo koje je registrovano u Crnoj Gori, Ugovorom je predviđeno osnivanje privrednog društva koje će biti u vlasništvu firme iz Holandije, a čiji će akcionari biti po 50 odsto Damen (ili sa njim povezana lica) i Adriatic Marinas (ili sa njim povezana lica), a na koje će se prenijeti koncesija sa konzorcijuma – objašnjavaju iz Vlade.

Prema Ugovoru, koncesionar je u obavezi da adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na koncesionom području u periodu od 30 godina, a ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine je 20 miliona eura. Poslovnim planom na početku rada kompanije planirano je 35 zaposlenih, a nakon 5. godine 300 do 400 zaposlenih sa punim radnim vremenom.

Ugovor o koncesiji za Brodogradilište između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Adriatic Marinas doo i B.V. Holding Maatschappij Damen potpisan je 1. decembra prošle godine u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Ugovor su potpisali direktor Lučke uprave Vladimir Stijepčević, izvršni direktor Adriatic Marinas d.o.o. David Margason i opunomoćeni predstavnik Damen Holding B.V. Kant Eliza.

U brodogradilišnoj luci Damen i Porto Montenegro gradiće remontni centar za mega i superjahte. Porto i Damen su na ljeto pretprošle godine kupili dio infrastrukture bivšeg Brodogradilišta za 2,65 miliona eura.

Izvor: Radiojadran.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *