Poreska uprava blokirala 51,6 miliona eura na računima dužnika

Dodajte komentar

Poreska uprava je tokom prošle godine blokirala je oko 51,6 miliona eura na računima dužnika u postupku prinudne naplate poreskih dugovanja, piše Dan.

Taj iznos manji je u odnosu na 2017. godinu kad je bilo blokirano oko 53,8 miliona eura, pokazuju podaci iz godišnjeg izvještaja o radu Poreske uprave za 2018. godinu.

“Za 187 ukinutih rješenja o reprogramu poreskog potraživanja (pravna i fizička lica) izvršena je provjera da li navedeni obveznici posjeduju nepokretnu imovinu, sa ciljem preduzimanja kompletnih mjera naplate. Za pravna lica izvršena je provjera, kako postojanja imovine samog pravnog lica, tako i imovine vlasnika tog pravnog lica. Ovom aktivnošću donesena su 54 zaključka o prinudnoj naplati putem hipoteke na ukupan iznos 1.571.859 eura”, piše u izvještaju Poreske uprave.

Naveli su i da su u kol centru na besplatan broj 19707 i putem aplikacije „Budi odgovoran“, građani mogli da vrše prijave nepravilnosti u radu poreskih obveznika.

“Takvih prijava u izvještajnom periodu je bilo 921, od čega putem kol centra 137 prijava, a putem aplikacije “Budi odgovoran” 784 prijave. Ovi pozivi su se odnosili na prijavljivanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika (neizdavanje fiskalnih računa, rad bez odobrenja i neprijavljivanje radnika), dok eventualnih prijava djela sa elementima koruptivnih radnji nije bilo u ovom periodu. U izvještajnom periodu izrečena su 73 prekršajna naloga, u ukupnom iznosu od 172.250 eura, pet prekršajnih prijava i jedanaest zabrana obavljanja djelatnosti”, navodi se u izvještaju.

Istakli su da je Privrednom sudu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine podneseno 190 prijava potraživanja na ukupan iznos 11.661.245 eura.

Poreska uprava je tokom prošle godine evidentirala da je ukupna bruto naplata poreza, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i drugih budžetskih prihoda za taj period iznosila 1.086.161.837 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *