Cijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, jer Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) smanjuje proizvodnju, međutim veći rast cijena onemogućen je zbog strahovanja ulagača da će potražnja oslabiti zbog usporavanja rasta globalne ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla 1,9 odsto, na 67,15 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,1 odsto, na 58,5 USD, prenosi SEEbiz.

Polovinom sedmice cijene nafte su dostigle najviše nivoe u ovoj godini, zahvaljujući vijestima da se članice OPEC-a i njeni partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje 1,2 miliona barela dnevno.

Dodatnu podršku im pruža i smanjenje proizvodnje u Venecueli i Iranu zbog američkih sankcija.

Uz to, ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, što bi moglo uticati na stabilizaciju rasta kineske i globalne ekonomije.

Pritom se potrošnja nafte zasad dobro drži. Tako je u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, u prva dva mjeseca ove godine porasla 6,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, na rekordnih 12,68 miliona barela dnevno.

Međutim, uzlazni trend cijena zakočila je bojazan od usporavanja svjetske ekonomije, s obzirom na niz podataka koji ukazuju na slabljenje aktivnosti u SAD-u, eurozoni, Kini i velikom dijelu Azije, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za gorivom.

I dok makroekonomski podaci najavljuju usporavanje rasta ili čak slabljenje potražnje za naftom, proizvodnja u SAD-u i dalje se kreće na rekordnim nivoima od oko 12 miliona barela dnevno, što je dosad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u petak firma Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen četvrtu sedmicu zaredom.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je jedan, na ukupno 833, što je njihov najmanji broj od travnja prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na prošlu godinu, dio proizvođača planira da sreže proizvodnju. Međutim, ako cijene nafte porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *