Standard & Poor&’s potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

Dodajte komentar

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor&’s objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga naše zemlje označenog kao “stabilan”, uz očuvanje ocjene B+/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kreditni analitičari potvrdili su da Crna Gora ide u dobrom pravcu razvoja, procijenivši rast crnogorske ekonomije od 4,7 odsto u 2018. godini, što je premašilo njihova prošlogodišnja očekivanja u iznosu od 3,5 odsto.

“Kako se navodi u Izvještaju, tome su najviše doprinijele brojne aktivnosti u oblasti turizma i energetskog sektora, kao i jako uporedno institucionalno uređenje u regionu. Takođe, prepoznat je i rastući potencijal za ranu implementaciju strukturnih reformi, čije je sprovođenje neophodno kako bi Crna Gora postala članica EU. Kreditni potencijal Crne Gore, kako se dalje navodi, osnažen je i perspektivom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji koju prati snaženje institucija”, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Kao važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore, navodi se i ostvarenje značajnog iznosa direktnih stranih investicija u proteklih pet godina, koje iznose u prosjeku više od 10 odsto BDP-a.

“Međutim ostaje rizik da bi crnogorska ekonomija mogla biti pogođena usljed gubitka zainteresovanosti stranih direktnih investitora”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *