Naslovne strane dnevnih novina za 15. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Milovi partneri sa Kipra duguju za porez 480.000 eura

Firma “Vilamonte nalazi se na crnoj listi poreskih dužnika zbog 480 hiljada duga. Iza te kompanije, registrovane u Crnoj Gori, stoje firme “Nehenhes investment limited”, “Ionics Secretaries Limited” i “Ionics Nominees Limited. Firma “Ionics Nominees Limited i Kristodoulos Vasiliades cy Milu Đukanoviću prodali na Kipru firmu “Vagor investment limited.

Država gubi prihode

Država gubi značajne prihode zbog nezakonito angažovanih radnika, zbog čega će to biti do daljeg prioritet nadležnih organa, saopšteno je juče iz Vlade. – Na velikim gradilištima je znatan broj nezakonito angažovanih radnika. Država time gubi značajne prihode navodi se na vladinom tviter nalogu. To će, kako se dodaje, do daljeg biti prioritet Komisi je za borbu protiv sive ekonomije, inspekcijskih službi i organa za sprovođenje zakona. Vlada je takvu odluku donijela razmatrajući broj radnih dozvola za strance.

Ako izmijene zakon, rastu cijene cigareta

Vlada je predložila Ministarstvu finansija da pripremi pred log zakona o dopuni zakona o akcizama, kojim bi se izvršnoj vlasti dalo ovlašćenje da, u slučaju značajnijih poremećaja na tržištu cigareta, može utvrditi drugačiji iznos prosječne ponderisane cijene cigareta, od onog koji bi bio utvrđen primjenom propisanog obračuna. Takođe, u vezi sa tim biće neophodno pripremiti i novu uredbu o načinu i postupku utvrđivanja iznosa prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, piše u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Pobjeda

Izdali licence za Hifa oil CG

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) izdala je podgoričkoj kompaniji Hifa oil CG licence za trgovinu na malo naftnim derivatima i tečnim naftnim gasom, kao i njihovo skladištenje. Licence se izdaju na period od deset godina i važe do 7. marta 2029. godine navodi se na sajtu RAE.

Najavili obračun sa nelegalnim zapošljavanjem

Vlada je odlučila da se uhvati u koštac sa nelegalnim angažovanjem radnika, kojih je veliki broj na gradilištima, zbog čega država gubi velike prihode. To je saopšteno nakon jučerašnje sjednice Vlade koja je razmatrala broj radnih dozvola za strance. U informaciji se navodi da je odlukom predviđeno 11.902 dozvole za zapošljavanje stranaca i 3.552 za njihovo sezonsko zapošljavanje.

CKB najbolja u Crnoj Gori

Magazin Global finans ocijenio je da je CKB najbolja banka u Crnoj Gori za 2019, saopšteno je juče iz ove banke. Prvi put ovu prestižnu nagradu osvojila je banka iz Crne Gore, čime je CKB postala član kluba najrespektabilnijih banaka Centralne i Jugoistočne Evrope navedeno je u saopštenju. Nagrada za najbolju banku u Mađarskoj, kako se dodaje, pripala je OTP banci, vlasniku CKB-a.

Vijesti

Dnevne novine

CBCG da povede računa o radnicima Societe i CKB

Centralna banka (CBCG) treba da, prilikom donošenja odluke o spajanju Societe Generale banke Montenegro i Crnogorske komercijalne banke (CKB), posebnu pažnju posveti radnom i ekonomsko-socijalnom položaju zaposlenih u tim finansij skim institucij ama, smatra generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković.

PORESKI PRIHODI ISPLATILI RATU ZA AUTO-PUT

Prošlogodišnji prihodi države bili su veći 187 miliona eura, dok je godišnja rata za gradnju autoputa iznosila 186 miliona što znači da je jedna rata isplaćena ostvarenom većom naplatom poreza, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Vlade. Poreski prihodi su, kako se precizira u usvojenom izvještaju, bili veći 8,9 odsto nego u 2017. godini, a ukupni 8,2 odsto.

Dakićevci dijele 3,3 miliona eura

Stečajni upravnik fabrike “Radoje Dakić” Mladen Marković donio je odluke o namirenju razlučnih povjerilaca, prema kojima bi 719 bivših radnika podgoričkog preduzeća trebalo da podijele 3,37 miliona eura, saznaju Dnevne novine. Isplata bivših radnika počeće nakon što Markovićeve odluke postanu pravosnažne, što bi moglo da se dogodi već 20. marta ukoliko do tada na njih ne bude prigovora. U slučaju žalbi, isplata će biti prolongirana.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *