Dobit Lufthanse pala osam posto

Dodajte komentar

Njemački avioprevoznik Lufthansa izvijestio je da je prošlu godinu zaključio s manjom dobiti zbog poremećaja u avio saobraćaju i viših troškova goriva, a probleme s uskim grlima u aerodromina očekuju i u ovoj godini.

Neto dobit najvećeg evropskog avioprevoznika smanjena je u 2018. godini osam posto, na 2,2 milijarde eura. Prihodi su im porasli šest posto, na 35,8 milijardi eura.

U kompaniji ističu da su njihove rezultate pritisnuli poremećaji u avio saobraćaju, veći troškovi goriva i skupa akvizicija dijelova poslovanja propalog konkurenta Air Berlina.

Uprava je ujedno snizila zacrtanu stopu povećanja prevoznih kapaciteta u ovoj godini zbog infrastrukturnih uskih grla u aerodromina  i u kontroli avio saobraćaja.

Tako će ovog ljeta kapacitet biti povećani za 1,9 posto, upola manje no što su u Lufthansi dosada najavljivali.

Prihodi Lufthanse trebali bi ove godine porasti četiri do šest posto, ali će operativna marža vjerovatno pasti s prošlogodišnjih 7,9 posto, na 6,9 do osam posto.

U upravi očekuju dalje povećanje cijena goriva u 2019. godini, nakon prošlogodišnjeg povećanja za 850 miliona eura. Prošle su godine takođe knjižili 518 miliona  eura troškova zbog odgođenih i otakazanih letova.

U prva tri prošlogodišnja kvartala rezultate Lufthanse opteretila je i integracija Air Berlina u niskotarifnu podružnicu Eurowinga, ‘teška’ 170 miliona eura.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *