Američka SEC podnijela tužbu protiv Volkswagen-a zbog skandala “dizelgejt”

Dodajte komentar

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) podnela je tužbu protiv Volkswagena (VW) i njegovog bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna zbog skandala “dizelgejt”, optužujući njemačkog proizvođača automobila za “masovnu prevaru” američkih investitora.

U tužbi podnijetoj sudu u San Francisku u četvrtak, SEC je navela da je VW od aprila 2014. do maja 2015. na američkim tržištima plasirao obveznice i druge vrijednosne hartije u iznosu od preko 13 milijardi dolara, u vrijeme kada su viši rukovodioci znali da preko 500.000 dizel vozila prodatih u SAD krši zakonske limite o emisiji gasova, prenosi Rojters.

Volkswagen je “stekao korist od više stotina miliona dolara tako što je izdavao vrijednosne papire po atraktivnijim cijenama za kompaniju”, navodi SEC.

U tužbi se traži da se Vinterkornu zabrani da radi kao rukovodilac ili direktor u javnim kompanijama u SAD-u i da vrati “nepošteno stečenu dobit”.

Protiv Vinterkorna je podnijelo tužbu i američko tužilaštvo 2018. godine, i okrivljen je za zavjeru s ciljem prikrivanja prevare sa emisijom gasova iz dizelaša. On se i dalje nalazi u Njemačkoj.

Iz Volkswagena su povodom tužbe SEC-a saopštili da je ona “pravno i činjenicno neutemeljena” i da će je VW “žestoko osporiti”.

SEC je podnio tužbu bez presedana zbog hartija od vrijednosti koje su prodate samo vrhunskim investitorima koji nisu oštećeni i kojima se isplaćuju sve kamate i glavnice u cjelosti i na vrijeme – navedeno je u saopštenju VW-a.

Volkswagen je pristao da plati više od 25 milijardi dolara u SAD po tužbama vezanim za skandal star tri i po godine, i to vlasnicima vozila, regulatorima za zaštitu životne sredine, državama i dilerima, i ponudio da otkupi oko 500.000 inkriminisanih automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *