EU razvija ‘pametne granice’ za suzbijanje ilegalne imigracije

Dodajte komentar

Evropski parlament prihvatio je nova pravila za Informacioni sistem za vize – VIS, koji će unaprijediti razmjenu podataka među članicama i olakšati identifikaciju nezakonitih migranata, prenose agencije.

VIS je posljednji u nizu evropskih informacijskih sistema koji će se reformirati zbog novih sigurnosnih i migracijskih izazova, a koji će vlastima dati ključne informacije o podnositeljima viza za kratki boravak u zoni slobodnog kretanja u Evropskoj uniji, odnosno unutar Schengena.

Granični službenici i konzulati država članica širom svijeta povezuju se kroz bazu podataka ovog sistema u cilju bolje zaštite vanjskih granica EU-a, naročito od terorističkih mreža i mreža organizovanog kriminala.

Za više sigurnosti i pravde

Izvjestilac Carlos Coelho (Evropska narodna stranka – EPP) je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu podsjetio kako je 2017. godine podijeljeno više od 16.000 viza, da je u Schengen, osim turista, došlo i više od 800.000 radnika koji su se pridružili svojim porodicama, a oko 500.000 je došlo u Evropu na studije.

“Oni imaju koristi od slobodnog kretanja u Schengenu, ali nisu registrovani ni u jednoj evropskoj bazi podataka”, kazao je Coelho na raspravi održanoj dan ranije i upozorio kako se svake godine “u Schengenu trguje s čak 50.000 ljudi”.

“VIS će spriječiti nezakonite migracije i poboljšati sigurnost i pravdu, što je veliki korak prema evropskom građanstvu”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, sprovođenjem poboljšanog VIS-a će onima koji predstavljaju sigurnosni rizik biti puno teže da se domognu šengenske vize ili dozvole boravka.

Uz pomoć novog sistema moći će se otkriti osobe s kriminalnim dosjeom i prije nego pređu granice EU-a.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *