Britanski poslanici glasaju o odlaganju Brexita

Dodajte komentar

Poslanici britanskog parlamenta glasaće danas o potencijalnog odlaganju Bregzita. Ako ovaj predlog bude usvojen, oni će od Evropske unije tražiti dozvolu da odlože Bregzit za period posle 29. marta.

Ovo je sledeći korak koji dolazi nakon što su poslanici glasali protiv strategije da iz EU izađu bez plana za Bregzit.

Premijerka Tereza Mej će po treći put pokušati da dobije podršku za svoj plan sa EU sledeće nedelje, ali datum još nije utvrđen.

EU je saopštila da postoje dva načina na koje Velika Britanija može da napusti Uniju – sa ili bez dogovora, dodajući da su spremni na oba ishoda.

Britanska vlada je saopštila da bi moglo da dođe do odlaganja Bregzita na kraći ili duži period, u zavisnosti od toga da li će poslanici podržali postojeći sporazum o povlačenju do 20. marta – dan prije sledećeg samita EU.

Ako poslanici odobre plan Tereze Mej prije samita u Briselu, onda će produženje trajati do 30. juna.

Međutim, premijerka je upozorila da će, ako sporazum – koji je dva puta odbačen ubjedljivom većinom – ne bude usvojen, biti potrebno odlaganje na duži period.

“Ne mislim da bi to bio dobar ishod”, rekla je Mej. “Međutim, parlament mora da se suoči sa posledicama odluka koje je donio.”

Tokom neizvesne noći u srijedu, poslanici su prvo glasali o amandmanu kojim bi Velika Britanija izašla iz EU bez dogovora.

Time je prvobitni predlog vlade – koji je predviđao da Velika Britanija ne bi trebalo da napusti EU bez sporazuma 29. marta – promijenjen u poslednjem trenutku.

Vlada je želela da zadrži kontrolu. Ta taktika nije uspjela. Ministri su glasali protiv ovog predloga pa mnogi tvrde da je Mej izgubila kontrolu nad strankom.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *