Volkswagen planira čak 70 novih modela električnih vozila do 2028.

Dodajte komentar

Još 2017. Volkswagen grupa u sklopu svoje inicijative ‘Roadmap E’ postavila je cilj da do 2030. izbace na tržište 50 novih električnih modela, no sada su proširili planove elektrifikacije i do 2028. će dovesti na tržište čak 70 novih modela automobila.

Potencijalan partner VW Grupe mogla bi postati i korporacija Fiat Chrysler Automobiles, koja nastoji da se okrene prema tržištu potpuno električnih automobila, ali i plug-in hibridnih vozila, pa je možda i jedno od rješenja upravo saradnja s najvećim svjetskim proizvođačem vozila. VW grupa u svom portfelju ima sedam marki: Audi, Bentley, Bugatti, Porsche, Seat, Škoda i Volkswagen.

Volkswagenov šef Herbert Diess izjavio je kako će se povećanjem broja električnih modela povećati broj predviđenih električnih vozila koje će grupa proizvesti do 2030. s 15 miliona na 22 miliona, što čini oko 40 posto flote vozila cijele grupe, dodajući da je novi cilj bio dio napora da VW grupa do 2050. neutralizuje CO2 u svim područjima, od flote do proizvodnje, te uprave.

Sve su teži ciljevi u pogledu CO2 kompanijama koje imaju svoj vlastiti vozni park, a Diess je kazao kako je cilj VW grupe u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama kako bi Evropa do 2020. bila neutralna po pitanju emisije CO2.

Grupa je osigurala ugovore s kompanijama LG Them, SKI, CARL i Sumsung za isporuku baterijskih ćelija, ali traži osnivanje pogona za njihovu proizvodnju u Evropi. Takođe se radi s kompanijom QuantumScape na tehnologiji čvrste baterije. Što se tiče rezervacija za njihove nove modele, VW grupa zaprimila je više od 20.000 rezervacija za električne modele Audi e-tron i Porsche Taycan koji će izaći na tržište kasnije ove godine. Nakon ID. CROZZ-a i druge marke će lansirati modele temeljene na MEB-u, uključujući Seat el-Born i Škoda Vision.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *