Neradna nedjelja: Može doći do pada prometa, ali neće biti otkaza

Dodajte komentar

Uvođenje neradne nedjelje u trgovini može inicijalno dovesti do određenog pada prometa u kraćem periodu, ocijenili su iz kompanije “Domaća trgovina“. U ovom trgovačkom lancu, u okviru kojeg posluju Aroma marketi i Konto diskonti, zbog neradne nedjelje očekuju smanjenje određenih operativnih troškova, jer će prodajni objekti raditi jedan dan manje u sedmici. Poručili su da zbog uvođenja neradne nedjelje neće otpuštati radnike.

– Iz našeg iskustva možemo da kažemo da je navika potrošača da velike kupovine obavljaju vikendom. U tom kontekstu inicijalno se može očekivati određeni pad prometa, ali samo za kraći vremenski period. Vjerujemo da potrošači podržavaju ovaj koncept organizacije radnog vremena, tako da će i svoje potrebe za kupovinom prilagoditi novim uslovima – kazali su Pobjedi iz ovog trgovačkog lanca i dodali da izmjenama očekuju i smanjenje operativnih troškova, jer će prodavnice umjesto sedam, raditi šest dana sedmično.

Vlada je prošle sedmice usvojila prijedlog izmjena zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja i zabranjuje rad praznicima.

Pobjeda od Ministarstva ekonomije pet dana nije uspjela da dobije odgovore na pitanja na koje će se sve prodajne objekte odnositi predloženo zakonsko rješenje i ko će biti izuzet. Ni juče nijesu uspjeli da dobiju odgovore od njih jer su se pripremali za nastup na jednoj ovdašnjoj TV, pa su redakciji Pobjede proslijedili prijedlog zakona u kojem se navodi da će oni za 60 dana od usvajanja tog propisa donijeti pravilnik kojim će definisati objekte na koje se zabrana neće odnositi.

Predstavnici ,,Domaće trgovine“ naveli su da će tek kada sagledaju prijedloge zakona i pravilnika, moći da daju sveobuhvatnu ocjenu.

– Na osnovu informacija kojima trenutno raspolažemo, ne možemo dati konačan stav, ali smo saglasni da treba da postoji balans između privatnog života i poslovnih obaveza. Shodno tome, podržavamo odluku Vlade i nadležnih institucija da se poboljša položaj radnika – rekli su iz ,,Domaće trgovine“ i dodali da poštuju sve propise o pravima radnika, što se odnosi i na slobodne dane.

– Svi naši zaposleni imaju zagarantovan slobodan dan sedmično, a u ,,Domaćoj trgovini“, zbog uvođenja neradne nedjelje, neće doći do otpuštanja, jer širimo prodajnu mrežu i imamo konstantnu potrebu za novim radnicima – poručili su iz ove kompanije i dodali da ih je sa inicijativom da se izmijene određeni segmenti zakona upoznala Privredna komora.

– Otvara se pitanje kako će se regulisati rad tržnih centara, kao i naših objekata koji imaju dvadeset četvoročasovno radno vrijeme, te rad prodajnih objekata tokom ljetnje i zimske turističke sezone – izjavili su predstavnici ovog trgovačkog lanca, koji smatraju da tokom turističke sezone trgovine treba da rade i nedjeljom radi upotpunjavanja turističke ponude, jer je to, kako kažu, potreba tržišta.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *