Milijarderi ulažu u nalazišta kobalta

Dodajte komentar

Koalicija milijardera predvođena Bil Gejtsom svoje bogatstvo ulaže u startap koji pokušava da pronađe nova nalazišta kobalta.

U nadi da na svijetu postoji još izvora metala koji je zahvaljujući upotrebi u električnim automobilima postao jedan od najpopularnijih svjetskih dobara, Kobold Metals je osmislio algoritme kojima pretražuje Zemljinu koru.

Ta kompanija je dobila novac od investicione kompanije iz Silicijumske doline Andresen Horovic i fonda Breakthrough Energy Ventures koje finansiraju ni manje ni više Bil Gejts i desetak drugih biznismena među kojima su i najbogatiji čovjek na svijetu Džef Bezos, Džek Ma, Rej Dalio i Majkl Blumberg.

“Ono što stvaramo je zapravo Google Maps za Zemljinu koru, i ono što se nalazi ispod nje”, rekla je Koni Čan iz Andresen Horovica, prenosi portal Novac.

Čak dvije trećine kobalta dolazi iz Demokratske Republike Kongo, a Kobold Metals je već kupio nekoliko zemljišta u Sjevernoj Americi na kojima se nada da će pronaći taj traženi metal. Do kraja godine planiraju da posjeduju desetak novih nalazišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *