Isplati li se dati još dvije milijarde eura za spasavanje hrvatskih brodogradilišta?

Hrvatska vlada će u petak odlučiti da li se isplati uložiti još dvije milijarde eura u spasavanje istarskih brodogradilišta Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci.

Danas je po treći put, ovog puta do 28. marta, odloženo ročište na kome je trebalo da bude odlučeno o stečaju riječkog brodogradilišta 3. maj.

Svoju blokadu računa firme povukla je samo Agencija za zaštitu prava radnika, pošto se manje od polovine zaposlenih u brodogradilištu izjasnilo da su za to da brodogradilište ide u stečaj ukoliko im se ne isplate plate. Radnicima se duguje šest plata.

HRT izvještava da je istarska brodogradilišta već napustila „polovina produktivnih radnika“.

Strateški partner brodogradilišta, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, izjavio je da je spreman da odmah uloži 35 miliona eura u završetak započetih brodova, ako Vlada Hrvatske u petak donese odluku o spasavanju brodogradilišta.

U program restrukturiranja bi trebalo uložiti izmedju 800 miliona i milijardu eura, ali tek pošto se namire dugovi u otprilike istom tom iznosu.

Očekuje se da će u petak u vladajućoj hrvatskoj koaliciji biti velikih nedoumica, pa i protivljenja ovako velikom trošku.

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *