Dani odluke u Britaniji: Da li danas čekamo kraj Bregzita

Dodajte komentar

Posle odbijanja plana premijerke Tereze Mej, poslanici britanskog parlamenta u srijedu opet odlučuju o sudbini Bregzita.

Poslanici u britanskom parlamentu glasanjem u srijedu odlučiće da li da blokiraju izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma 29. marta..

Prethodno su u utorak odbacili plan premijerke Tereze Mej sa 391 glasova protiv i 242 glasa za – što je manja razlika nego pri prvom odbijanju sporazuma u januaru.

U međuvremenu, vlada je saopštila da će sniziti carine na određene proizvode van EU i, istovremeno, uvesti mjere kako bi se “smekšala” granica u Sjevernoj Irskoj ukoliko zaista napusti EU bez sporazuma.

EU je saopštila da je veoma važno da Britanija ima plan za ovaj scenario.

Mej je navela da će Torijevci na zasijedanju parlamenta u srijedu uveče moći slobodno da glasaju, odnosno, prema sopstvenom nahođenju bez obzira na stav vrha stranke.

U predlogu za glasanje stoji:

“Donji dom parlamenta ne odobrava izlazak iz Evropske unije 29. marta bez sporazuma i plana o daljim odnosima”.

Ako poslanici odbace izlazak bez dogovora, u četvrtak slijedi glasanje o odlaganju Bregzita produžavanjem Člana 50 – pravnog mehanizma koji se odnosi na izlazak Britanije iz EU.

EU je saopštila da će joj biti potrebno vjerodostojno objašnjenje za odlaganje.

Trenutno se 80 odsto proizvoda u Veliku Britaniju uvozi bez carinskih stopa, a u slučaju Bregzita bez sporazuma, taj procenat bi se popeo na 87.

Za određene privredne grane, poput poljoprivrede, carinske stope ostaju.

Britanska vlada je saopštila i da neće uvoditi nove kontrole, odnosno da neće zahtijevati carinske deklaracije za robu koja ide iz Republike Irske u Sjevernu Irsku.

To je urađeno kako bi se izbjegli problemi na granici, a istovremeno će se raditi na pronalaženju dugoročnog rješenja.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin u utorak uveče je upozorio da bi premijerka trebalo da raspiše vanredne izbore.

On je zatražio da predlog o Bregzitu bez sporazuma bude sklonjen i da će Laburisti nastaviti da tragaju za alternativnim rješenjem.

Korbin, međutim, nije govorio o tome da li je stranka koju predvodi spremna da podrži još jedan referendum.

Premijerka Mej je u utorak pozvala Torijevce da podrže njen plan i uspela je da ubijedi oko 40 poslanika svoje stranke da promijene mišljenje, ali to nije bilo dovoljno za uspjeh.

“I dalje vjerujem da je za Britaniju najbolje rješenje da sa sporazumom izađe iz EU. A sporazum koji smo “ispregovarali” je najviše što sada možemo da dobijemo.

Premijerka je rekla da poslanici moraju da odluče o odlaganju Bregzita, održavanju novog referenduma ili da li žele novi sporazum.

Ona nije želelja da govori o mogućnosti da podnese ostavku, jer je nedavno u parlamentu izglasano povjerenje vladi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *