Auto-škole u Nikšiću kažnjene zbog kartela

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije donijela je odluku koja se odnosi na kartelni sporazum auto-škola u Nikšiću i kaznila dva pravna lica po hiljadu eura i odgovorne po 500 eura, navodi se u prilogu izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori od 20. oktobra prošle do 1. marta ove godine, koji je Vlada usvojila u protekli četvrtak, prenosi Pobjeda.

Još pet postupaka u ovom dijelu je u toku.

“Na osnovu rješenja kojim je utvrđena povreda iz Zakona o zaštiti konkurencije, auto-škola na tržištu teritorije opštine Nikšić, dogovaranjem, zaključenjem i izvršenjem sporazuma kojima se sprečava, ograničava i narušava konkurencija, pokrenuto je sedam pojedinačnih prekršajnih postupaka protiv učesnika zabranjenog sporazuma. Okončana su dva postupka i kažnjena dva pravna lica kaznom od po 1.000 eura, kao i odgovorna lica po 500 eura. Ostali postupci su u toku”, navodi se u dokumentu.

U dijelu koji se odnosi na zloupotrebu dominantnog položaja aktuelan je bio Vodovod i kanalizacija.

“Viši sud za prekršaje je donio rješenje kojim je odbio žalbu Agencije i potvrdio rješenje Suda za prekršaje Budva, kojim je oglasio krivim i kaznio Vodovod i kanalizaciju kao pravno lice i odgovorno lice u njemu”, navedeno je u dokumentu, ali nije saopšteno više detalja.

U dijelu koji se odnosi na zloupotrebu dominantnog položaja postupak je, kako se navodi, u toku.

“Luka Kotor je Upravnom sudu podnijela tužbu protiv rješenja Agencije za utvrđivanje zloupotrebe dominantnog položaja. Upravni sud je djelimično poništio rješenje Agencije i predmet vratio na ponovni postupak. Donijeto je obavještenje o utvrđenim činjenicama, okolnostima i zaključcima u postupku koji je u toku”, objašnjeno je u dokumentu.

U toku su, kako se dodaje, i postupci u vezi sa zabranjenim sporazuma.

“Jedan zabranjeni sporazum na tržištu javnih nabavki RTG filmova i potrošnog materijala, postupak po tužbi na rješenje Agencije, kojim je utvrđeno postojanje zabranjenog sporazuma protiv “Urion Montemedikom, pred Upravnim sudom je u toku”, navodi se u dokumentu.

U toku je i postupak pred Sudom za prekršaje u postupku “Montemedikom”.

“Agencija je u ovom periodu riješila dvije inicijative iz prethodnog perioda, dok je postupak po jednoj u toku. Agenciji je podnijeto pet novih inicijativa za koje je postupak u toku. Agencija je po službenoj dužnosti započela prikupljanje podataka i informacija u cilju izrade analize na bankarskom tržištu i tržištu osiguranja u dijelu pružanja usluga kredita za penzionere sa obaveznim osiguranjem”, navedeno je u izvještaju.

U postupku je i analiza uslova konkurencije na tržištu prodaje elektronskih uređaja na teritoriji Crne Gore, a iz Agencije su naveli da će preduzeti dalje aktivnosti u vezi sa novim inicijativama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *