Atlas banka u Podgorici

Atlas Grupa podnijela tužbu za zabranu dokapitalizacije Atlas banke po modelu CBCG

Kompanije u vlasništvu Duška Kneževića, koje su većinski akcionari  Atlas banke, ponovo su upozorile potencijalne investitore da osporavaju i da će osporavati sve dalje aktivnosti Centralne banke Crne Gore i  privremene uprave u pravcu dokapitalizacije ili prodaje akcija  postojećih akcionara.Oni su u novom saopštenju kazali da će iskoristiti sve zakonom dozvoljene mogućnosti za  osporavanje takvih odluka ili bilo kakvih drugih aktivnosti usmjerenih  na preuzimanje banke. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Privremena upravnica Atlas banke je 07.03.2019. godine donijela Odluku o  emisiji običnih akcija investitorima koji nisu iz redova postojećih  akcionara banke. Akcionari banke koji su članice Atlas Grupe smatraju da  je takva odluka nezakonita. Zato smo podnijeli tužbu Privrednom sudu Crne Gore, sa zahtjevom da donese mjeru privremene zabrane privremenoj upravi Atlas banke da izvrši dokapitalizaciju kojom se krše prava postojećih akcionara nezakonitim postupanjem privremene upravnice Tanje Terić i Centralne banke.

Podvlačimo da nam je Atlas banka nezakonito, na veoma grub i nasilan način oduzeta, bez elementarnog poštovanja pravnih i civilizacijskih normi, te da pravi cilj nije zaštita bankarsko-finansijskog sistema, kako oni to predstavljaju, već uništavanje Atlas Grupe u Crnoj Gori i preuzimanje njene značajne imovine i profitabilnih bankarskih operacija.

Svaki potencijalni investitor stavlja sebe u kontekst takvih događanja i preuzima ogroman rizik u pogledu realizacije svoje investicije i njene dalje sudbine, posebno u pogledu velikog broja procesa pred domaćim i stranim sudovima koje Atlas Grupa trenutno vodi i planira da otpočne.

Prije tri sedmice smo se obratili nadležnim institucijama pismom sa predlogom sveobuhvatnog rješenja za nastavak redovnog poslovanja Atlas banke, na koje do danas niko nije odgovorio niti ga je komentarisao. U pismu se jasno navodi da su postojeći akcionari veoma zainteresovani za dokapitalizaciju banke, ali da zbog više učinjenihpropusta i nepravilnosti, kao i zbog nestručnog pristupa cjelokupnom procesu prinudne uprave, od načina njenog uvođenja, preko poljuljanog midža banke, pitanja gubitaka koje je napravila privremena uprava, te nejasnog načina izračunavanja potrebnog kapitala, traže prvo da se razjasne ta pitanja. Potom bi se jasno definisala dalja strategija izlaska iz privremene uprave i poslovanja banke, kao preduslov za dokapitalizaciju.

I pored toga privremena uprava i CBCG su odlučili da proglase prethodnu emisiju akcija postojećim akcionarima neuspješnom, čime su postupili ignorantski, ne uzimajući u obzir osnovane primjedbe Atlas Grupe na postupak privremene uprave.

Podvlačimo da su postojeći akcionari zainteresovani ne samo za dokapitalizaciju, već su ponudili i dodatna obezbjeđenja, te jasan stabilizacioni plan i restrukturiranje banke, što je po nama daleko bolje rješenje za sve zainteresovane, a prije svega za deponente i klijente banke. Istovremeno, to je i najracionalnije rješenje sa aspekta  javnih finansija.

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *