Naslovne strane dnevnih novina za 12. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Ukinut reprogram E-gamblingu

Poreska uprava, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, ukinula je rješenje o reprogramu poreskog potraživanja kontroverznoj kompaniji “E Gambling Montenegro”, koju je osnovao Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića. To se može vidjeti na poslednjoj crnoj listi Poreske uprave, na kojoj se kompanija “E Gambling Montenegro” nalazi godinama. Rješenje o reprogramu poreskog potraživanja ukinuto je 10. decembra 2018. godine. Poreski dug te kompanije iznosi 165.886 eura.

Brajovića procesuirati zbog autoputa

Vlada bi zbog grešaka i propusta iz ugovora o izgradnji autoputa sa CRBC-om trebalo da podnese ostavku bez dana čekanja, a najviši zvaničnici da snose odgovornost jer su neozbiljnošću, lakrdijaštvom, nestručnošću prokockali 300 miliona eura više nego što je planirano za ovaj posao, kazao je potpredsjednik GP URA Miloš Konatar.

Taru zatrpavaju građevinskim otpadom

Obale rijeke Tare i neposredna okolina, na trasi autoputa, prioritetne dionice Smokovac Mateševo, ugrožene su ogromnim količinama različitih vrsta građevinskog otpada, koje izvođači radova deponuju ne poštujući mjere propisane važećim Zakonom o upravljanju otpadom, a koje se tiču načina funkcionisanja privremenih lokacija za deponovanje te vrste otpada, tvrde iz više nevladinih organizacija. Ekološke nevladine organizacije “Ozon, “Breznica” i “Centar za razvoj Durmitora” su obilaskom terena, u okviru građanskog monitoringa uticaja tog projekta na životnu sredinu koji se realizuje u saradnji sa NVO MANS, utvrdile čitav niz nepravilnosti i nelogičnosti na terenu, koje su omogućili kontroverzni dokumenti koji su usvojeni od strane nadležnih institucija.

Pobjeda

Ko ne vrati cent uskoro će plaćati kaznu

Nevraćanje kusura od cent, dva, pa i pet trgovci pravdaju nedostatkom ovih apoena, ali ih iz Centralne banke demantuju navodeći da ih u svakom momentu ima dovoljno. Kolika se na taj način ostvari “zarada” nijesmo uspjeli da saznamo, alije ilustrativan podatak daje prodavnica na periferiji od 100 kvadrata godišnje od nevraćanja sitnih apoena dobra 1.800 eura.

Nikola Peković dograđuje sprat na Mediteranu

Glavna budvanska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost podgoričkoj kompaniji “Spenser i Hil (Spencer & Hill), vlasništvo bivšeg košarkaša Nikole Pekovića, na idejno rješenje rekonstrukcije bečićkog hotela “Mediteran. Predviđeno je da bečićki hotel bude nadograđen za jedan sprat umjesto dosadašnjih pet, imaće šest spratova, a neto građevinska površina povećana sa dosadašnjih 14.000 kvadrata na 18.000.

Beskontaktno podizanje gotovine

Erste banka je, u saradnji sa Masterkardom i Card Procesorom i Printecom, prva u Crnoj Gori razvila uslugu beskontaktnog podizanja gotovine na svojoj mreži bankomata, saopšteno je iz banke. -Usluga je dostupna svim korisnicima Masterkard platnih kartica koje imaju znak beskontaktnog plaćanja, bez obzira da li su klijenti Erste ili ostalih banaka navodi se u saopštenju. Ova opcija aktivirana je na 26 od ukupno 49 bankomata u mreži Erste banke u Crnoj Gori.

Dnevne novine

Nema zaboravljenih radova na auto-putu

U toku su relevantne ugovorne procedure u vezi sa realizacijom naknadnih i nepredvidivih radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, po čijem okončanju će javnost biti upoznata sa dataljima, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Reagujući na, kako su kazali, senzacionalističko pisanje dijela medija u vezi sa realizacijom projekta autoputa Bar-Boljare, u Ministarstvu su istakli da nema zaboravljenih radova.

Bez posla 38.670 građana

U Crnoj Gori je ove sedmice 38.670 nezaposlenih građana, neznatno više u odnosu na prethodnu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju Zavoda, porasla sa prošlosedmičnih 16,61 odsto na 16,67 odsto. Najveća stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine, 10,1 odsto.

Radnici i Poreska uprava protiv reorganizacije Lipova

Poreska uprava i većina bivših radnika glasali su juče protiv plana reorganizacije Fabrike vode Lipovo u stečaju, koji je prošle godine predložila kompanija Atlas invest iz Atlas grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Plan, koji je predviđao da Kneževićeva kompanija obezbijedi 100.000 eura i deponuje ih kod Atlas banke, podržala su svega tri bivša radnika. O njemu će se stečajni sudija Miodrag Anđelić izjasniti narednih dana.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *