Najskuplje vino na svijetu dolazi iz Mađarske

Dodajte komentar

Royal Tokaji, vinarija na obroncima vinske regije na sjeveroistoku Mađarske, upravo je predstavila najskuplje vino na svijetu. Boca ekskluzivnog vina Essencia, kojeg nazivaju i “nektar” prodavaće se za 40 hiljada dolara, piše Fortune.

Ciljajući vinske sladokusce dubljeg džepa, visoku cijenu pravdaju kroz troškove proizvodnje, ali i ograničene količine grožđa. Za proizvodnju dvije boce tog slatkog vinskog sirupa, odnosno tek 1,5 litara potrebno je oko 180 kilograma grožđa, a svaki grozd mora biti rukom ubran.

Essencia se proizvodi od Aszú sorte grožđa koja je pogođena plemenitom plijesni. Čeka se da se bobice pretvore u grožđice, a proces fermentacije može trajati i osam godina. Vino doseže priocenat alkohola od tek 2 do 4 posto, a kada dozre, tečnost je toliko gusta da se obično konzumira u malim dozama. Umjesto u čašama, servira se u kristalnim kašičicama.

– Tokaji regija postala je popularna vrlo rano, a onda je propatila kroz tragični 20. vijek, kazao je Charlie Mount, direktor Royal Tokajija.

Od početka 1. svjetskog rata, pa sve do 1989. godine kvalitet vina Tokaji regije koju je čak i francuski kralj Luj XIV. nekoliko vjekova prije nazivao “vinom kraljeva”, propadala je u kvalitetu zbog nesigurnih političkih i ekonomskih okolnosti u Mađarskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *