5.000 bankara u EU zarađuje više od milion eura godišnje

Dodajte komentar

Broj bankara u Evropskoj uniji sa zaradom od preko milion eura godišnje porastao je na skoro 5.000, čak i nakon što su regulatori ograničili bonuse.

Prema podacima Evropske agencije za nadzor banaka (EBA), u 2017. godini je više od milion evra prihodovalo 4.859 bankara u odnosu na 4.597 bankara godinu dana ranije, prenosi Reuters.

Većina njih nalazila se u Britaniji, ukupno 3.567 ili čak 73,3 odsto, što je za 38 odsto više nego 2016. godine. U Njemačkoj je registrovano 390 bankara sa tako velikim primanjima, u Italiji 201, u Francuskoj 233, a u Španiji 161.

Međutim, kako bi Britanija krajem ovog mjeseca trebalo da izađe iz evropskog bloka, pojedini visoko plaćeni bankari će se vjerovatno preseliti iz Londona u nove finansijske centre na Starom kontinentu, ocjenjuje britanska agencija.

Nakon što su poreski obveznici spasli kreditore tokom finansijske krize prije deset godina, EU je od 2014. uvela ograničenja na bonuse, što znači da ne mogu biti veći od osnovne plate, a samo ako deoničari to odobre, mogu biti dvostruko veći.

(eKapija)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *