Tursko ušla u recesiju na kraju 2018.

Dodajte komentar

Turska je krajem prošle godine ušla u recesiju, zabilježivši pad ekonomskih aktivnosti dva tromjesečja zaredom, saopštilaje danas statistička kancelarija ove zemlje.

Ekonomske aktivnosti su se u četvrtom kvartalu smanjile 2,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su pale 1,6 posto, izvijestio je statistički institut a prenosi BBC.

Recesija se definiše kao pad aktivnosti na tromjesečnom nivou dva tromjesečja zaredom.

U cijeloj prošloj godini ekonomsija je porasla 2,6 posto, najslabije od 2009. godine. U 2017. aktivnosti su uvećane 7,4 posto.

Trgovinski rat sa SAD-om prouzrokovao je prošle godine nagli pad turske lire, osjetno poskupljujući izvoz, podsjeća BBC. Lira je u 2018. oslabila prema dolaru 30 posto, što je u prosjeku značilo 30 posto skuplji uvoz.

Zbog slabljenja domaće valute centralna banka bila je prisiljena da podigne kamatne stope, što je značilo skuplje kredite.

Rezultat je bio pad prodaje automobila i stanova, a pogođena je i industrijska proizvodnja.

Turska i SAD sukobili su se oko niza pitanja, uključujući strategiju borbe protiv fundamentalističke naoružane neregularne grupe Islamističke države u Siriji, turski plan kupovine ruskog protivraketnog sistema i kaznene mjere protiv navodnih organizatora neuspjelog državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Ankara takođe odbija SAD-u da izruči američkog pastora, optuženog za terorizam i špijunažu.

Vijest o recesiji vremenski se poklopila s lokalnim izborima i nastojanjima predsjednika Tayyipa Erdogana da svojoj stranci osigura upravljačke pozicije u ključnim gradovima, Ankari i Istanbulu.

Glavne su izborne teme poskupljenja, posebno hrane, i visoka nezaposlenost.

U osvrtu na podatke o BDP-u, ministar finansija Berat Albayrak konstatuje da je najgore prošlo, predviđajući da će ekonomja do kraja godine ponovo zabilježiti rast aktivnosti.

Nnalitičari Capital Economicsa nisu toliko optimistični, napominje BBC.

“Iako je najgora faza krize možda završena, zbog slabih rezultata na kraju prošle i početku ove godine očekujemo pad BDP-a u 2019. za 2,5 posto”, navodi se u istraživanju kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *