Odlaze banke i radnici: London zbog Brexita gubi više nego što se očekivalo

Dodajte komentar

Uticaj Brexita na britansku finansijsku industriju veći je nego što se očekivalo. London kao finansijski centar iznenađujuće je pogođen planiranim izlaskom iz Evropske unije, rekao je William Wright, šef istraživačkog centra New Financial.

Taj razvoj će se pogoršati: “To će smanjiti uticaj Britanije u evropskoj finansijskoj i bankarskoj industriji, smanjiti poreske prihode od industrije i smanjiti izvoz finansijskih usluga u EU”, kazao je Wright.

Prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak, više od 275 finansijskih kompanija povlači sredstva u ukupnom iznosu od 1,2 triliona dolara iz Velike Britanije. pet hiljada zaposlenih se kreće ili se zapošljava na novim lokacijama, kako su autori izračunali.  Ovaj broj će nastaviti rasti u nadolazećim godinama. Troškovi povlačenja zbrojili su tri do četiri milijarde dolara.

Dublin je olokacija koja najviše privlači. Ovdje su stručnjaci izbrojali 100 preseljenja.  Posebno su odabrali glavni grad Irske. Slijede Luksemburg (60), Pariz (41), Frankfurt (40) i Amsterdam (32).
Za Frankfurt su se posebno odlučile banke, za Amsterdam trgovačke platforme i trgovačke kuće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *