Kina preko Italije osvaja Evropu: Prva velika ekonomija Zapada pristupa Inicijativi “Pojas i put”

Dodajte komentar

Italija je nezavisna država. Vjerujemo da će se Rim držati odluke koju je samostalno donio. Tim riječima Vang Ji, kineski ministar inostranih poslova, obratio se vladi Đuzepa Kontea, nakon oštrog protivljenja Vašingtona i Brisela planovima Rima da se priključi Inicijativi “Pojas i put” (IPP).

Vijest da se Italija, inače treća najveća ekonomija eurozone, i članica G-7, sprema da krajem ovog mjeseca potpiše memorandum o razumijevanju sa Kinom o pristupanju IPP, prvi je ove sedmice objavio londonski “Financial Times”. Prema nezvaničnim najavama iz Rima, svečano potpisivanje tog memoranduma uvršteno je u satnicu prve posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Italiji 22–23. marta, piše “Politika”.

Mogućnost da Italija postane prva velika ekonomija Zapada koja pristupa kineskoj IPP smjesta je izazvala oštre reakcije Vašingtona i Brisela, ali i pojedinih zvaničnika italijanskog ministarstva inostranih poslova.

“Vašington Pojas i put vidi kao inicijativu Kine za interese Kine. Sumnjičavi smo da će podrška italijanske vlade (toj inicijativi) donijeti bilo kakvu ekonomsku korist italijanskom narodu, dok bi na duge staze mogla okrnjiti ugled Italije na međunarodnoj sceni”, upozorio je Geret Merkis, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Sa ove strane Atlantika, Evropska komisija (EK) poručila je u srijedu Konteovoj vladi da bilo kakva saradnja Italije i Kine u okviru Inicijative “Pojas i put” treba da se pridržava “tržišnih pravila, kao i međunarodnih i EU standarda”.

“Ni EU, niti bilo koja od njenih članica ne mogu efektivno ostvariti svoje ciljeve sa Kinom, bez potpunog jedinstva”, istakla je Maja Kocijančič, portparol EK. „Bilo kakav takav sporazum mora biti u saglasnosti sa zakonima i principima EU, uz, naravno, poštovanje jedinstva EU u primeni novih projekata”, dodala je Kocijančičeva.

Objavljivanje vijesti o ubrzanoj pripremi teksta memoranduma o razumijevanju između Italije i Kine iznenadilo je visoke funkcionere italijanskog ministarstva inostranih poslova, koje bi po ustrojstvu sistema trebalo da predvodi pregovore o međudržavnim sporazumima.

Nekoliko sati pošto je vijest o memorandumu objelodanjena podsekretar za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Guljelmo Piči zatražio je „dodatne konsultacije” unutar vlade povodom pomenutog sporazuma sa Kinom.

“U ovom trenutku ne mislim da bi trebalo da nastavimo ka potpisivanju”, poručio je Piči na “Tviteru”, odbivši da dalje komentariše.

Ako u italijanskom ministarstvu inostranih poslova ima onih koji javno izražavaju oprez prema priključenju Italije IPP-u, kako je uopšte došlo do detaljnih pregovora zvaničnog Rima o tako strateškoj saradnji sa Pekingom?

U slučaju ovih pregovora, glavnu riječ je, izgleda, imalo italijansko ministarstvo za ekonomski razvoj (koje predvodi Luiđi di Majo, zamenik predsjednika vlade).

Naime to ministarstvo je još početkom prošlog septembra objavilo na svom veb-sajtu da se razmatra sporazum o memorandumu sa Kinezima. Prošlog oktobra Italija je oformila Operativnu grupu za Kinu, da razmotri mogućnosti novovekovne ekonomske saradnje sa “azijskim tigrom”.

“Italija i Kina bile su u prošlosti povezane drevnim Putem svile. Očekujemo da Operativna grupa pomogne jačanju saradnje dvije države u okviru IPP i doprinese zbližavanju EU i Kine”, podsjetio je u oktobru kineski ambasador u Italiji Li Ruiji na vrijeme kada je italijanski moreplovac Marko Polo u 13. vijeku stigao do Kine.

U međuvremenu, Mikele Gerači, podsekretar u italijanskom ministarstvu za ekonomski razvoj, zvanično je sredinom ove sedmice obelodanio da „su još u toku pregovori o tekstu memoranduma o razumijevanju”.

Briselski portal „Juro aktiv” juče je ekskluzivno objavio detalje tekuće verzije tog memoranduma, koji najavljuje da će Kina i Italija „promovisati sinergije i jačati komunikaciju i saradnju” i zajednički snažiti „dijalog o tehničkim i regulatornim standardima”.

Iza ovih opštih formula, verzija memoranduma koja je procurila u javnost najavljuje, između ostalog, i nove investicije kineskih kompanija u luci Trst. Strateška luka na sjeveru Jadrana – i jedna od najvećih na Mediteranu – osim što je lane pretovarila 62,7 miliona tona razne robe, istovremeno ima pružne veze sa centralnom i severnom Evropom, podsjeća „Euro activ”.

Mikele Gerači i Eduardo Riči, podsekretar za infrastrukturu, boravili su prošlog mjeseca u Trstu, gdje su promovisali grad-luku kao „kinesku kapiju novog puta svile za Evropu”. Prema informacijama briselskog portala, budući memorandum razmatra i mogućnosti saradnje italijanske namjenske industrije sa kineskim partnerima, zajedničke projekte u elektronskoj trgovini, kao i nove poslove u oblasti infrastrukture.

Da li će vlada Đuzepa Kontea stvarno pristupiti Inicijativi „Pojas i put” još je zagonetka. Zapadni komentatori upozoravaju da bi takav potez zvaničnog Rima „značajno odvojio Italiju od tradicionalnih saveznika”. Evropska unija je „precijenila Rusiju i potcijenila Kinu”, primijetio je evropski komesar za pridruživanje Johanes Han u utorak, dan prije bombastične vesti iz Rima, imajući na umu investicioni iskorak Pekinga na Balkan.

U slučaju Italije – države na ivici recesije, sa ukupnim javnim dugom većim od 2.000 milijardi američkih dolara i nenaplativim bankarskim dugovima u visini od preko 185 milijardi dolara – Peking je na Apeninskom poluostrvu pronašao zapadnoevropskog partnera u velikom finansijskom škripcu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *