Sava Re u 2018. ostvarila rekordnu dobit

Dodajte komentar

Grupa Sava Re ostvarila je rekordnu dobit od 43 miliona EUR u 2018. godini, prema nerevidiranim podacima, odnosno 38,3 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

  • Povrat na kapital porastao je na 13,1 odsto.
  • Poslovni prihodi Grupe Sava Re porasli su za 10 odsto.
  • Uspješan završetak tri akvizicije iz 2018. godine biće pokretač budućeg rasta Grupe. Potpisana su još tri ugovora, a u februaru je okončana kupovina dvije hrvatske kompanije ERGO, dok se do kraja 2019. godine očekuje okončanje kupovine KMB Infond-a.
  • Oba kreditna rejtinga, rejting agencija Standard & Poor’s i AM Best, su povećana na „A“ sa stabilnim izgledima.

Grupa Sava Re je u 2018. godini ostvarila 546,3 miliona EUR bruto premije, što je za 5,6 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

U 2018. godini kapital Grupe je porastao za 7,6 odsto, na 340,2 miliona EUR. Neto tehničke rezerve Grupe na dan 31. decembar 2018. godine iznosile su 1,1 milijardu EUR. Bruto premije u Grupi Sava Re prošle godine su premašile procijenjeni obim za 5,1 odsto. Ovaj rast proizilazi iz neživotnih osiguranja u Sloveniji (10,9 odsto), neživotnih osiguranja izvan Slovenije (12,5 odsto) i životnog osiguranja izvan Slovenije (17,8 odsto).

Poslovni prihodi Grupe porasli su za 9,8 odsto u 2018. godini, kao rezultat rasta premija postojećih kompanija Grupe, kao i poslovanja novih kompanija koje su se pridružile Grupi u 2018. godini. Tri kompanije uspješno su stečene u prvom kvartalu prošle godine: penzijsko društvo NLB Nov Penziski fond sa sjedištem u Sjevernoj Makedoniji (Sava Penzisko Društvo), srpski osiguravač Energoprojekt Garant, koji je na kraju godine pripojen srpskom neživotnom osiguravaču Grupe i TBS Team 24 sa sjedištem u Sloveniji.

“2018. godina bila je za osiguranje i reosiguranje relativno povoljna iz perspektive visokih šteta, što je imalo značajan uticaj na poboljšanje nastalog gubitka i kombinovanog racija, a time i na poslovni uspjeh Grupe. Veća profitabilnost je rezultat i ostvarenih sinergija dobijenih spajanjem četiri društva za osiguranje pod jednim imenom Sava osiguranje i poboljšanja poslovanja u kompanijama izvan EU. Sve navedeno pogodovalo je rastu prihoda i ukupnom poslovanju Grupe”, navode iz kompanije.

Nakon redovnog godišnjeg pregleda rejtinga u 2018. godini, rejting agencije Standard & Poor's i AM Best, povećale su ocjene finansijske snage za Sava Re na “A” sa stabilnim izgledima, što odražava snagu kapitala Grupe na duži vremenski period.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *