Aktivirana garancija od sedam miliona eura za Atlas banku

Dodajte komentar

Kako Atlas banka zbog moratorijuma nije ispunila obaveze u iznosu većem od sedam miliona eura prema Evropskoj investicionoj banci, to će uraditi država, piše u Informaciji o aktiviranju državne garancije izdate u korist EIB, a za potrebe kreditnog aranžmana između EIB-a i Atlas banke AD Podgorica, koju je juče razmatrala Vlada.

To su obaveze koje ova banka ima prema Evropskoj investicionoj banci, a za koje je garanciju dala Vlada 2009. godine.

Kako se navodi u Informaciji, EIB je od Atlas banke 26. februara zatražila naplatu potraživanja u vrijednosti od 7.172.485 eura.

Kako zbog moratorijuma Atlas banka nije izvršila ove obaveze, EIB je to tražila od Ministarstva finansija 4. marta ove godine u iznosu od 7.180.485 eura.

Oni su imali rok do danas, 7. marta da isplate garancije, a za dan kašnjenja država će plaćati penale od 727 eura.

“Nakon što isplati garantovanu sumu, Ministarstvo finansija će bez odlaganja, obavijestiti Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i dostaviti svu potrebnu dokumentaciju radi zaštite imovinsko-pravnih odnosa”, ističe se u informaciji.

Centralna banka CBCG uvela je 7. decembra 2018. godine privremenu upravu u Atlas i IBM banci, koje pripadaju Dušku Kneževiću.

Nakon što je Savjet CBCG početkom januara razmotrio izvještaje privremenih upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja, ocijenjeno je da je Atlas banci neophodna dokapitalizacija, dok je u IBM uveden stečaj.

Zatvorena emisija akcija za dokapitalizaciju Atlas banke u iznosu od 22 miliona eura, kroz uloge postojećih akcionara, zvanično nije uspjela, pa se privremena uprava priprema za emisiju dionica javnom ponudom trećim licima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *