Zaposleni u Opštini Budva ne žele da napuste posao uz otpremine

Dodajte komentar
Zgrada Opštine Budva

Iako Budva i dalje predstavlja sinonim za lokalne samouprave sa prevelikim brojem zaposlenih, među radnicima ne vlada veliko interesovanje za napuštanje posla i uzimanje otpremnine, rezultati su prošlogodišnje ankete, koju je sproveo Sekreterijat za lokalnu samoupravu.

U cilju što boljeg budžetiranja i planiranja sredstava, krajem prošle godine sprovedena je anketa, kako bi se utvrdilo interesovanje zaposlenih u vezi sa sporazumnim prestankom radnog odnosa, te kako vide svoj angažman u budućnosti.

Kako je za RTV Budva kazala sekretarka Sekreterijata Milijana Vukotić-Jelušić, od 320 zaposlenih u lokalnoj samoupravi, njih 32 je pristalo da radi anketu, od čega se samo desetoro izjasnilo da bi napustili svoje radno mjesto uz otpremninu.

“Prošle godine je 25 radnika uzelo otpremninu i napustilo Opštinu. Uskoro će biti sprovedena još jedna anketa, pa će se ubrzo znati koliko će zaposlenih u ovoj godini prekinuti svoj radni angažman u lokalnoj samoupravi”, dodala je Vukotić-Jelušić.

Sekreterijat za lokalnu samoupravu uskoro će objaviti javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa, a za ovu namjenu opredjeljena su sredstva u iznosu 293.000 eura za otpremnine.

U Opštini Budva je na kraju 2016. godine bilo 336 zaposlenih, a ove godine 320,. Vukotić-Jelušić kaže da to predstavlja prekomjeren broj, ako se uzme u obzir da po novoj metodologiji jedan zaposleni, u prosjeku, dolazi na 200 građana, što bi u ovom slučaju bilo maksimalno oko 150 zaposlenih.

Otremnine u Opštini Budva iznose od 10.000 do 20.000 eura. Radnik zaposlen u Opštini ima pravo na otpremninu u slučaju proglašenja tehnološkim viškom i odlaska u penziju u visini od 10.000 eura ako ima pet do 10 godina radnog staža, 13.000 eura sa stažom od 10 do 20 godina, 16.000 sa 20 do 30 godina staža i 20.000 za više od tri decenije rada.

Onaj ko se odluči da podnese zahtjev pripada mu otpremnina koja je utvrđena opštinskom odlukom. Potpisivanjem sporazuma službenik ili namještenik se ne može zaposliti u roku od pet godina u organima i službama čiji je osnivač Opština.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *