Ruski bankar na čelu novog Agrokora

Dodajte komentar

Najizgledniji kandidat za predsjednika Upravnog odbora Fortenove (novog Agrokora) je savjetnik Uprave Sberbanka i Sberbankov “čovjek za Agrokor” Maksim Poletajev, neslužbeno se saznaje od izvora bliskih upravljačkoj strukturi Agrokora.

Odluka o imenovanju Poletajeva na čelo Upravnog odbora nove kompanije trebalo bi još da bude potvrđena na prvoj sjednici Skupštine dioničara, u kojoj je oko 400 Agrokorovih povjerilaca, odnosno vlasnika Aisle Dutch HoldCo i Aisle Dutch TopCo, sa sjedištem u Amsterdamu, koji su pak vlasnici Fortenove, kompanije koja ostaje u današnjim Agrokorovim prostorima.

Budući da od devet članova UO-a većina njih “zna razmišljati na ruskom”, ne treba očekivati drukčiji ishod u odabiru čelnog čovjeka. Poletajev bi tako zasjeo u fotelju Ivice Todorića, koja je proteklih decenija simbolizovala moć i uticaj na sve društvene, privredne i političke sfere u Hrvatskoj.

No s jednom ključnom razlikom: dok se Todorić čvrsto držao vlasništva, ruske banke, prema dosadašnjim pokazateljima, žele ga se riješiti što prije.

Izvor: Lider.Press

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *