Gdje žive najbogatiji ljudi svijeta i na šta troše bogatstvo?

Dodajte komentar

Oko polovine najbogatije populacije svijeta uprkos svojim mnogobrojnim nekretninama, stalno prebivalište ima registrovano u svega 10 svjetskih gradova, pokazalo je Knight Frank's  istraživanje.

Prema njihovim podacima najviše bogataša, čije bogatstvo iznosi najmanje 42 miliona dolara, živi u Londonu, Tokiju i Singapuru, dok je New York jedini američki grad koji je ušao u sami vrh liste.

Ipak, najveća koncentracija ultra bogatih i dalje je smještena u glavnim gradovima. Razlog tome su upravo pogodnosti koje ti gradovi nude poput poslovne prilike, životne navike i potrebe, dobro razvijen zdravstveni i prevozni sistem.

Koliko su ti svi faktori važi za svjetsku elitu pokazao je London, koji je prema istraživanju, zadovoljio sve njihove kriterije te trenutno u njemu živi nešto manje od pet hiljada ultra bogatih, piše Bloomberg

– London je poseban. Ne postoji ni jedan drugi grad unutar kojeg je koncentrisan toliki broj bogataša iz različitih poslovnih sektora – kazao je Liam Bailey, analitičar Knight Frank's-a.

Inače, na svijetu živi gotovo 200.000 ultra bogatih individualaca, od čega dvije trećine njih živi u azijskim, evropskim metropolama, te gradovima Sjeverne Amerike.

Kada je riječ o potrošnji svog bogatstva, najveći dio svog novca troše upravo na skupocjene i luksuzne stvari. Tako su se na vrhu te ljestvice našle rijetke vrste viskija i automobili, dok su se umjetnine, nakiti i dijamanti našli na samom dnu ljestvice.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *