Osnaživanje žena ključno za ekonomski razvoj

Dodajte komentar

Žene su nekada započinjale sopstveni biznis jer im je to bila jedina šansa za radno angažovanje. Danas, zahvaljujući mjerama države na podsticanju razvoja ženskog preduzetništva, situacija je skroz drugačija. Ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost predstavljaju neke od ključnih preduslova stabilnog ekonomskog razvoja – poručila je danas predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović na seminaru “Unapređenje profesionalnih kompetencija žena u biznisu“ u Bijelom Polju. Seminar je organizovao Sekretarijat za lokalnu samoupravu – Kancelarija za rodnu ravnopravnost.

Prema njenim riječima, žensko preduzetništvo je danas u najvećoj mjeri stvar izbora. Ono je, kako kaže, inicirano inovatnim idejama, a žene, koje ga pokreću, su spremne na ,,preuzimanje rizika i pronalaženje kreativnih rješenja radi stvaranje profita“.

-Najveći broj ženskih preduzeća u Crnoj Gori je mikro veličine odnosno zapošljava manje od 10 ljudi, pri tome veliki dio njih usmjeren je skoro isključivo na lokalno tržište. Žene se najčešće odlučuju za pokretanja posla u sektoru usluga (frizerski, kozmetički saloni, knjigovođstvene agencije, konsultantske agencije…). Mali biznisi su za žene prihvatljiviji jer su one još supruge i majke – rekla je Dautović.

Ona objašnjava da u Crnoj Gori nema rodne statistike pa su subvencije od države namijenjene
svim preduzetnicima.

– Zainteresovani preduzetnici potencijalna raspoloživa finansijska sredstva mogu dobiti u lokalnoj samoupravi, ministarstvima i IRF-u, a sve informacije o sredstvima tih institucija u  sektoru preduzetništva – kazala je Dautović.

Ona je istakla da je rodna ravnopravnost osnovna i prva lekcija koja predstavlja demokratski napredak jednog društva.

Dautović je podsjetila da Sekretarijat za lokalnu samoupravu podjednako vodi računa o ženama i muškarcima.

-Kroz razne aktivnosti kontinuirano aniniramo i ohrabrujemo žene da se uključe u programe koje radimo za ruralni i održivi razvoj. Ponekad nijesmo svjesni koliko stvari, kao individue, možemo da uradimo da bi stvari učinjeli boljim. Opština Bijelo Polje je prepoznala značaj ove priče i normativno uredila tu tematiku – zaključila je Dautović.

Predstavnik organizatora seminara, rukovodilac Odjeljenja za kancelarije u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Miloš Kljajević kazao je da je prepoznajući značaj preduzetništva naša Opština Odlukom o budžetu za 2019. godnu opredijelila sredstva u iznosu od 10 hiljada eura za ove namjene.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu priprema Odluku o načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetnišvu, za realizaciju projekata kojim se utiče na unapređenje položaja preduzetnica u ekonomiji, promoviše rodna ravnopravnost. Značajno je aktivno učešće žena u sferi ekonomskog odlučivanja i ekonomskog života, ali i razvijanju kulture preduzetnišva i preduzetničkog duha – rekao je Kljajević.

Na seminaru su još govorili direktorica Biroa rada Bijelo Polje Slađana Nedović, iz Investiciono-razvojnog fonda Jelena Čabarkapa, direktorica Turističke organizacije Bijelo Polje Violeta Obradović, predstavnik Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Samedin Agović i predstavnik Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj  Ernad Suljević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *