OECD smanjio prognozu svjetskog rasta za 2019. na 3,3 odsto

Dodajte komentar

Svjetski ekonomski rast će maksimalno dostići 3,3 odsto 2019. godine zbog trgovinskih tenzija i političkih neizvjesnosti, procijenila je Organizacija za ekonomsku saradjnju i razvoj (OECD) u objavljenoj novoj prognozi, revidirajući i smanjujući prognoze iz novembra kada se očekivao rast od 3,5 odsto.

OECD je objasnio ovo usporavanje privredne aktivnosti „povećanjem političkih neizvjesnosti, upornih trgovinskih tenzija i stalnim smanjenjem povjerenja firmi i potrošača“.

Prognoza privrednog rasta revidirana je na niže u takoreći svim privredama G20, posebno za eurozonu, sa minus 0,8 procenata na jedan procenat i za Veliku Britaniju sa 0,6 procenata na 0,8 procenata.

Organizacija je navela da ukoliko se velika Britanija i Evropska unija razdvoje bez dogovora izgledi rasta će biti znatno slabiji za Veliku Britaniju. Po procjeni organizacije bruto domaći proizvod Britanije bi u tom slučaju izgubio dva procenta tokom dvije naredne godine zbog uticaja primjene carina Svjetske trgovinske organizacije.

Svjetska privredna aktivnost posebno je osjetljiva ukoliko bi bilo veće usporavanje od predviđenog u Kini, gdje Organizacija prognozira rast od 6,2 odsto ove godine, u odnosu na 6,3 odsto koliko je predvidjela u novembru, i od 6,0 odsto 2020. što je nepromjenjeno u odnosu na novembar.

„Trgovinske tenzije sve više pritiskaju izvoz i industrijsku proizvodnju“ druge najveće svjetske privrede, konstatovao je OECD.

Organizacija je simulirala kakav bi uticaj imalo na svjetsku privredu veće od očekivanog usporavanje kineskog privrednog rasta – smanjenje rasta BDP-a u Kini od dva procentna poena smanjilo bi svjetski privredni rast za 0,4 procentna poena. Posebno bi bili pogođeni Japan, druge zemlje istočne Azije, proizvođači sirovina kao i Njemačka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *