Deutsche Boerse testira mogućnosti obuzdavanja agresivnih trgovaca

Dodajte komentar

Njemački berzanski operater Deutsche Boerse namjerava da uspori superbrzu trgovinu opcijama za dionice za hiljadu puta u sklopu pilot-projekta koji bi trebalo da ublaži “agresivno ponašanje” trgovaca.

Od 3. juna do 3. septembra ove godine brzina trgovanja opcijama za kupovinu odnosno prodaju francuskih i njemačkih dionica na platformi Eurex bit će ograničena, izvijestili su iz Deutsche Boersea za AFP.

Dosada se tim finansijskim instrumentima, koji ulagačima osiguravaju pravo na kupovinu odnosno prodaju određenog broja dionica po unaprijed određenoj cijeni na određeni datum, trgovalo u milionitom dijelu sekunde zahvaljujući moćnim kompjuterima.

Ubuduće će narudžbe za trgovanje opcijama biti ‘parkirane’ u knjizi Eurexa ‘hiljaditi dio sekunde’, najavljuju u Deutsche Boerseu, dodajući da će taj potez “omogućiti učesnicima na tržištu koji garantuju likvidnost da se fokusiraju na potrebe krajnjih klijenata i institucionalnih ulagača”.

Eurex spada među vodeće berze za trgovanje finansijskim izvedenicama u Evropi. U kompaniji tvrde da trgovci specijalizovani za superbrzu trgovinu čine trećinu njihovih zaposlenih. U segmentu trgovine opcijama njihov je udio veći i iznosi 50 do 60 posto.

Superbrza trgovina često je pod lupom zbog sumnje da možda pojačava oscilacije cijena na finansijskim tržištima, napominje AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *