Wall Street: Indeksi pod pritiskom usporavanja rasta ekonomije

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije, dok nada u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine podržava tržište.

Dow Jones oslabio je 206 bodova ili 0,79 posto, na 25.819 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 2.792 boda, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 7.577 bodova.

Na samo početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi porasli zahvaljujući izvještaju Wall Street Journala kako bi Washington mogao povući sve ili većinu carina na kineske proizvode, dok bi se sastanak predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na kojemu bi se potpisao trgovinski dogovor mogao održati krajem ovoga mjeseca.

No, entuzijazam ulagača splasnuo je nakon što je objavljeno da su u decembru prošle godine u SAD-u investicije u građevinarstvu neočekivano pale za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

A to je navelo mnoge analitičare na smanjenje procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Nedavno objavljena prva procjena pokazala je rast BDP-a u tom kvartalu za 2,6 posto na godišnjem nivou, a analitičari sada očekuju da će u drugoj procjeni rast biti smanjen na barem 2,5 posto.

A na većini evropskih berzi cijene su dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 7.134 boda, a pariški CAC 0,41 posto, na 5.286 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,08 posto, na 11.592 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *