Golubović: Privatni i javni sektor da rade zajedno na jačanju regionalne trgovine

Dodajte komentar

Privatni i javni sektor treba da rade zajedno kako bi promovisali i jačali regionalne trgovinske integracije i identifikovali najbolje načine za uklanjanje izazova koji poskupljuju prekogranični promet roba i ukupno poslovanje, poručio je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović koji je učestvovao u radu Kopaonik biznis foruma 2019, koji se održava od 3. do 6. marta.

Golubović je diskutovao na panelu „Zapadni Balkan – regionalni ekonomski prostor“ sa predsjednicima komora zemalja Zapadnog Balkana: Brankom Azeskim iz Makedonije, Markom Čadežom iz Srbije, Nemanjom Vasićem iz Bosne i Hercegovine, Boštjanom Gorjupom iz Slovenije, te generalnim sekretarom Komorskog investicionog foruma Safetom Gerxhaliuem. Panelom je moderirao generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović.

Predsjednik crnogorske Komore je potencirao da CEFTA sporazum, koji od 2007. godine primijenjuju države Zapadnog Balkana, pruža dobar okvir za saradnju.

Kako je istakao, Crna Gora i Kosovo su regionalno najintegrisaniji, jer je učešće CEFTA regiona u njihovoj ukupnoj robnoj razmjeni iznad 30 odsto.

“U svim ostalim potpisnicama sporazuma učešće se kreće do 15 odsto. Usporen rast uslovljen je netarifnim barijerama koje zemlje CEFTE nameću u međusobnoj trgovini. Procjena je da bi harmonizovanjem propisa, uzajamnim priznavanjem sertifikata, usklađivanjem rada inspekcijskih organa, odnosno punom implementacijom Dodatnog Protokola 5 mogli za trećinu uvećati obim trgovine u regionu. Logistički troškovi u regionu iznose 16 odsto BDP-a što je dvostruko više u odnosu na evropski prosjek. Samo jedan dan zastoja robe na granici smanjuje njenu vrijednost za jedan, a kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, čak i do sedam odsto”, pojasnio je Golubović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori, članici STO koja je duboko u postupku pristupanja EU, privrednicima, čije interese Komora objedinjuje, predstoji jačanje konkurentske snage da bi iskoristili benefite jedinstvenog evropskog tržišta.

Predsjednik Komore je na panelu ukazao i na značaj obrazovanja za region Zapadnog Balkana. Naglasio je da će Njemačka razvojna banka, preko Regionalnog fonda za izazove, putem grantova plasirati 50 miliona eura na ovo područje.

“Projekat će se realizovati preko Komorskog investicionog foruma, a grantovi će biti dodjeljivani najboljim inovativnim projektima srednjih stručnih škola ili drugih obrazovnih institucija koje izdaju sertifikate priznate na tržištu rada, privatnih preduzeća i ostalih zainteresovanih subjekata za ostvarenje cilja ove podrške”, dodao je on.

Golubović je govorio i o napretku Crne Gore u implementaciji trgovinskih olakšica, pojednostavljenju, harmonizaciji i standardizaciji procedura na granici, što će, uz pristupanje evropskim konvencijama koje uređuju ovu oblast, doprinijeti atraktivnosti Crne Gore kao tranzitne destinacije.

Dvadeset peti Forum u organizaciji Saveza ekonomista Srbije imao je glavnu temu „Srbija deset godina posle velike recesije: snažan rast kao imperativ”.

Okupio je oko 1300 učesnika, državne zvaničnike, predstavnike poslovne i akademske zajednice, te članove diplomatskog kora. Skup je otvorio Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije, a uvodno obraćanje su imali i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije i Siniša Mali, ministar finansija.

Tokom Foruma je organizovano 27 panela, tri plenarne sjednice i šest specijalnih događaja kojima su obuhvaćene teme koje se odnose na aktuelna pitanja razvoja ekonomije, među kojima su su start-apovi kao pokretači privrede, osnaživanje digitalne i kreativne ekonomije, te inovacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *