Kina i SAD bi krajem marta mogle okončati trgovinski rat

Američki i kineski predsjednici Donald Tramp i Si Đinping mogli bi se sastati 27. marta da potpišu trgovinski sporazum koji bi olakšao poslovanje, odnosno uvoz i izvoz, kompanijama iz ovih zemalja.

Prema pisanju Volstrit Džurnala, dve „zaraćene“ strane su trenutno u finalnim fazama pregovora o snižavanju kineskih carina na američke proizvode, uz uslov da Trampova administracija ukine sankcije protiv Kine. Očekuje se i da će se zvanični Peking obavezati na realizaciju obećanja o boljoj zaštiti američke intelektualne svojine ali i ograničavanju subvencija za svoju industriju.

Oči mnogih investitora su uprte u lidere ovih država, koji bi samo jednim potezom mogli da im donesu veliko olakšanje. Da imaju čemu da se nadaju sugerisala im je Trampova odluka prošlog mjeseca da odloži povećanje carina na kinesku robu vrijednu 200 miilijardi dolara sa 10 odsto na 25 odsto, i to, kako je američki predsjednik naveo, zbog „napretka u pregovorima“. Taj napredak bi trebalo da bude krunisan potpisivanjem novog sporazuma na samitu koji će biti održan krajem ovog mjeseca.

Check Also

Skupština akcionara CGES krajem juna o raspodjeli dobiti

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), na kojoj će biti razmatrana odluka o raspodjeli prošlogodišnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *