Kako su najčišće banke u svijetu postale utočište za ruski kriminal

Dodajte komentar

Swedbank AB redovno je bila na vrhu ljestvice najsigurnijih evropskih banaka. No švedsko ministarstvo finansija zatražilo je prošle sedmice od regulatora da objasne kako je spomenuta ugledna finansijska institucija postala upletena u navode o pranju novca, prenio je Bloomberg.

Kao i Danske Bank A/S iz Danske, Swedbank je izgradila svoju reputaciju u jednom od najbogatijih kutaka svijeta, sve do optužbi za vezu s istočnoevropskim moćnicima, trgovcima oružjem iz Sjeverne Koreje i ruskim oligarsima. Nakon optužbi za petljanje s prljavim novcem spomenute banke su izgubile milijarde dolara svoje tržišne vrijednosti.

Danske je 2018. priznala svoju ulogu u skandalu pranja 230 milijardi dolara prljavog novca, a Swedbank je, kako je nedavno potvrđeno, povezana s tim slučajem.

Optužba je da su spomenute nordijske banke, nakon što su se Estonija, Latvija i Litva pridružile Evropskoj uniji 2000-ih, omogućile pranje novca preko svojih operacija u tim zemljama.

Tržište kapitala već kaznilo kriminal puno prije pravosuđa

Danske su obožavali investitori nakon što je ostvarila rekordnu dobit u 2017. godini. Banka je izgubila 50 odsto svoje tržišne vrijednosti u proteklih godinu dana nakon optužbi da je bila glavna firma za ruske kriminalce koji su željeli prokrijumčariti svoj plijen na Zapad. I to sve do nedavne 2015. godine. U samo nedjelju dana od otkrića povezanosti s pranjem novca, vrijednost Swedbanka je pala za više od 20 odsto.

Bil Brauder, investitor koji je posvetio svoj život borbi protiv pranja novca, izjavio je kako je estonska podružnica Danskea postala evropsko sjedište za ruske kriminalce.

Njegovi dokazi potkrijepljeni su svjedočenjem zviždača, a američko Ministarstvo pravosuđa i Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) istražuju slučaj. Danske je navela kako sarađuje s istražiteljima.

Brauder se fokusirao na Danske u pokušaju da sazna ko je imao koristi od ubistva njegovog kolege Sergeja Magnitskog, advokata koji je umro u moskovskoj zatvorskoj ćeliji nakon što je otkrio skandal o poreskoj korupciji.

Brauder je naveo da ima dokaze koji ukazuju na to da su nordijske banke bile sastavni dio ruskog pranja novca.

Optužbe protiv Swedbanka sugerišu da je bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič bio među onima koji su imali koristi od njenih usluga. Trenutno se Janukovič skriva u Rusiji kako bi izbjegao optužbe za izdaju u svojoj domovini. Banka je angažovala vanjskog istražioca a istražuju je i lokalni regulatori.

Pohlepa koja će koštati milijarde

Američka ambasada je zatražila sastanak sa švedskim regulatorima kako bi raspravljali o izvještajima o pranju novca, javlja Dagens Industri.

Brauder je izjavio kako je jednostavno bilo riječ o pohlepi.

“Imali ste hrpu nordijskih banaka koje su željele da prošire svoje poslovanje van svojih domaćih tržišta, a logično je proširiti svoje poslovanje na susjedna tržišta, nova tržišta”, rekao je u intervjuu.

Pokretanje poslovanja u tri baltičke zemlje izgledalo je kao pobjednička strategija. Postavlja se pitanje zašto se kasno reagovalo na sumnje u pranje novca, budući da su male baltičke podružnice banaka ostvarivale neprirodno visoku profitabilnost. To je moralo biti rano upozorenje da se nešto čudno događa.

U 2013. godini, podružnica Danske iz Estonije ostvarila je povrat od 402 odsto na dodijeljeni kapital.

“Kada novac počne teći, lakše je ne postavljati pitanja”, rekao je Brauder.

Zaista, finansijski rezultati tih podružnica bili su toliko dobri da su i Swedbank i Danske njihove menadžere postavile za svoje glavne izvršne direktore.

Tomas Borgen je prošle godine uklonjen s mjesta predsjednika Uprave Danskea zbog skandala oko pranja novca. Glavna izvršna direktorica Swedbanka, Birgit Bonesen još se trudi da uvjeri investitore da će banka proći kroz oluju.

Nordea Bank Abp, najveći nordijski kreditor, takođe se istražuje zbog optužbi za pranje novca. Banka je zauzela istaknuto mjesto u tzv. skandalu “Panama Papers (Dokumenti iz Paname)”, vezanog uz omogućavanje bogatašima da izbjegnu plaćanje poreza.

Propast ugleda

Ulagačima nije lako probaviti sve te loše vijesti.

“Nordijski zajmodavci godinama su sigurno utočište evropskih banaka, vodeći sektor profitabilnost, snage kapitala i isplate dioničarima. Ali rastuća prijetnja, koju predstavlja navodno pranje novca na Baltiku, sve navedeno će ugroziti”, rekao je Filip Ričards, analitičar Bloomberg Intelligencea u Londonu.

Finansijski trošak skandala je “potencijalno više milijardi dolara novčanih kazni i rastućih troškova regulacije i usklađenosti”, kazao je Ričards.

To bi moglo “izbrisati kapitalne rezerve i time ugroziti isplate dioničarima, kao što smo već vidjeli u Danske banci”.

Ronit Gose, vođa istraživanja u Citigroupu u Londonu, potvrdio je da su optužbe protiv banaka Danske i Swedbank promijenile percepciju o nordijskoj regiji.

“Donedavno su nordijske banke imale relativno niske nivoe finansijskog kriminala na svojim domaćim tržištima. Međutim, njihova prisutnost na Baltiku je bila izložena različitim grupama klijenata”, naveo je on.

(Poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *