5 tajni zapošljavanja za koje poslodavci ne žele da ih znate

Dodajte komentar

Kao onaj koji traži posao, prirodno je da želite da sakrijete nekoliko stvari o sebi od potencijalnih poslodavaca. Recimo, pravi razlog zašto tražite novi posao ili slike svog društvenog života iz vremena studiranja.

Ako se osjećate krivim zbog toga što želite zadržati bilo koju od tih stvari za sebe, nemojte, jer poslodavci i sami čuvaju nekoliko tajni, za CNBC je savjetovao Peter Yang, stručnjak za karijeru i izvršni direktor Resume Writing Services, matične kompanije ResumeGo.

Ovdje su neke od njihovih tajni:

1. Poslodavci vas uhode preko računara koliko god mogu

Poslodavci žele da znaju više o vašim ličnim stvarima, a ne samo o profesionalnoj strani koju otkrijete tokom intervjua. Možete se kladiti da će vas temeljno pretraživati ​​Googleom i prolaziti kroz vaše profile na Facebooku i Instagramu, nadajući se da niste našli vremena za brisanje razotkrivajućih stvari.

Povrh toga, očekujte od poslodavaca da dopru do vaših bivših poslodavaca i saradnika kako bi prikupili više informacija o vama. To je posebno uobičajeno ako na vašem LinkedInu pronađu osobe s kojima su i oni međusobno povezani.

2. Tvoja ličnost će ti stvoriti ili uništiti šansu

Svi volimo da mislimo da živimo u svijetu u kojem su regruteri pošteni i nepristrani – svijet u kojem dobijamo posao na temelju naše vjerodostojnosti i zasluga. Međutim, stvarnost je da poslodavci često donose svoje konačne odluke o zapošljavanju jednostavno na temelju toga – koji od kandidata im se sviđa kao osoba.

“Cilj je naposljetku natjerati ih da zavole ko ste”, naveo je Yang.

Često će poslodavci prilikom odabira sebi postavljati pitanja poput: “s kojim kandidatom imam najbolju hemiju?” ili “s kime se najviše slažem?”.

To je razlog zašto tokom intervjua, vaš cilj ne bi trebalo biti samo pokazati anketaru da ste najbolja osoba za taj posao. Takođe biste trebali aktivno pokušavati da izgradite odnos s njima.

3. Možete prevariti njihov softver za zapošljavanje

Većina velikih kompanija, kao što su Google i Microsoft, koriste sisteme praćenja podnosioca zahtjeva za pregled vaše biografije tokom početnih faza procesa zapošljavanja. Ono što oni ne žele da znate je da zapravo možete manipulisati njihovim softverom da vaš CV bolje ocjeni.

Većina sistema zapošljavanja radi tako da traže određene ključne riječi na vašem CV-ju. Ako ste u mogućnosti da identifikujete te ključne riječi i ubaciti ih na svoj CV, softver za zapošljavanje potencijalno može dati vašoj prijavi super visoku ocjenu.

4. Postoje ‘pravi’ i ‘pogrešni’ odgovori na ‘otvorena’ pitanja

Jeste li više introvertni ili ekstrovertni? U kojoj se vrsti radnog okruženja ističete? Koje su vaše najveće prednosti i slabosti? Ova otvorena pitanja na intervju mogu izgledati bezopasna, bez pravih ili pogrešnih odgovora na njih, no nemojte se zavaravati.

Poslodavci pragmatično postavljaju ova pitanja kako bi utvrdili hoćete li se dobro uklopiti u radno mjesto i kulturu rada kompanije. Ako nešto nije u skladu s onim što ispitivač želi čuti, vaše će se šanse za zaposlenje značajno smanjiti.

5. Oni vam uvijek daju nižu početnu ponudu

To je zdrav razum, zar ne? Poslodavci ne žele da plate više nego što moraju, a ako razgovor za posao uključuje i pregovore o plati, pucali bi sebi u stopalo tako što bi počeli s najvećom ponudom.
Ako se pregovara i o plati, važno je znati sopstvenu vrijednost kada se krećete prema završnoj fazi procesa zapošljavanja. Odnosno, koliko ste procijenjeni na tržištu rada i što možete ponuditi.

Tako ćete moći pregovarati o većoj plati od onoga što je izvorno predloženo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *