Ulcinjska rivijera mora platiti oko 300.000 eura po pravosnažnim presudama nesaglasnim akcionarima

Dodajte komentar

Hotelskom turističkom preduzeću “Ulcinjska rivijera” prijeti milionski gubitak zbog nepovoljnog ishoda sudskih sporova koji su protiv te kompanije poveli nesaglasni manjinski akcionari nezadovoljni odlukom da se dio imovine kompanije izda u višedecenijski zakup konzorcijumu kompanija Karisma.

Najnovijom presudom Apelacionog suda odbijena je kao neosnovana žalba Ulcinjske rivijere, čime će postati pravosnažna presuda Privrednog suda da se grupi malih akcionara skrivenih iza kastodi računa u Erste banci za otkup 27.712 akcija isplati ukupno 290,56 hiljada sa zakonskom kamatom počev od 27. decembra prošle godine. “Vijesti” su nedavno objavile izvode iz druge dvije pravosnažne presude u korist dvije manjinske vlasnice kompanije koje potražuju iznose od 3.114 eura i 11.124,5 eura, po istom osnovu. To znači da Ulcinjska rivijera već može računati na trošak veći od 300.000 eura.

Apelacioni sud je potvrdio da je nesporno da su mali akcionari glasali protiv odluke o davanju dijela imovine u zakup, te da su podnijeli zahtjev za otkup akcija po prosječnoj cijeni od 10.485 eura po jednoj akciji.

Članom 32.a Zakona o privrednim društvima je predviđeno da akcionar može tražiti od društva „da mu otkupi akcije po prosječnoj tržišnoj vrijednosti koje su akcije imale na dan donošenja skupštinske odluke, ako je glasao protiv“. Ulcinjska rivijera nije ispunila tu svoju zakonsku obavezu, zbog čega su prvostepeni i drugostepeni sud donijeli presudu u korist nesaglasnih akcionara.

“Ne stoje navodi žalbe tužene da je pogrešan zaključak prvostepenog suda kada je odbio prigovor aktivne legitimacije na strani tužioca navodeći da tužilac nije vlasnik predmetnih akcija čiji otkup predmetnom tužbom potražuje. Kako je u konkretnom slučaju tužilac Erste banka zaključila ugovor o obavljanju kastodi poslova, to ista ima legitimno pravo da učestvuje na Skupštini akcionara i predstavlja akcionare čije interese štiti i da isto tako ima pravo da se pojavljuje kao tužilac i potražuje da joj se isplati naknada na ime otkupa akcija”, navodi se, između ostalog, u novoj presudi.

Privredni sud je, po istom osnovu, presudio i u korist fonda Trend koji potražuje 677.813,3 eura, što znači da će, u slučaju pravosnažnosti i te presude, ulcinjska firma imati trošak od najmanje milion eura.

Ako svi nesaglasni akcionari koji su glasali protiv zakupa dijela imovine dobiju sudske sporove, kompanija će ukupno morati po osnovu njihovog vlasništva da isplati oko 2,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *