pejaković: Spajanje CKB i Societe Generale neće uticati na stabilnost depozita

Dodajte komentar

Eventualno spajanje Crnogorske komercijalne (CKB) i Societe Generale banke Montenegro, sistemski gledano, neće uticati na stabilnost depozita i smanjenje kreditne aktivnosti, smatra generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković.

On je istakao i da će vrijeme pokazati kako će taj proces uticati na tržište u smislu povećanja ili smanjenja učešća u prvih par godina dok se ne konsoliduje nova banka.

“Nema bojazni ni za stabilnost depozita, ni u smanjenju kreditne aktivnosti, a ostale banke u sistemu sigurno su razmatrale postavku prema novoj okolnosti. Aktivnost i najava su promišljeni i napravljeni u skladu sa zakonom, gdje je za kratko vrijeme urađena projekcija poslovanja za tri godine za namjereno preuzimanje, a navedena je i cijena preuzimanja”, kazao je Pejaković agenciji Mina-biznis i dodao da je konačna odluka o preuzimanju na Centralnoj banci (CBCG).

CKB, koja je dio mađarske OTP grupe, saopštila je u četvrtak da je potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generala.

“Spajanje banaka je tržišna i zakonski regulisana kategorija, dok odluka o kupoprodaji zavisi od strategije o povlačenju ili pojačanom prisustvu na određenom tržištu”, zaključio je Pejaković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *